Το υπερόπλο της: Ο παικταράς της Μπράγκα που θα βάλει δύσκολα απόψε στον Παναθηναϊκό

Το υπερόπλο της: Ο παικταράς της Μπράγκα που θα βάλει δύσκολα απόψε στον Παναθηναϊκό

Δύο βήματα ακόμη έμειναν προκειμένου ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί να είναι αουτσάιντερ κόντρα στην Μπράγκα, το ίδιο ωστόσο ίσχυε και στον προηγούμενο γύρο απέναντι στην πολύ πιο ακριβή Μαρσέιγ. Οι πράσινοι ανέτρεψαν τα προγνωστικά με τους Μασσαλούς, το ίδιο θα επιχειρήσουν και κόντρα στους Πορτογάλους.

Η Μπράγκα ως όνομα και μέγεθος δεν έχει το ίδιο ειδικό βάρος όπως η Μαρσέιγ, ωστόσο ως σύνολο είναι σαφώς πιο έτοιμο και δεμένο από τους Φωκαείς. Πολλοί λοιπόν πιστεύουν ότι η ομάδα του Αρτούρ Ζόρζε, η οποία πέρυσι τερμάτισε στην 3η θέση της πορτογαλικής λίγκας, αφήνοντας 4η τη Σπόρτινγκ, είναι πιο δύσκολο εμπόδιο απ’ ότι η Μαρσέιγ, που έκανε πέντε μεταγραφές 11αδας το καλοκαίρι και προς το παρόν δεν έχει βρει ένα μίνιμουμ επίπεδο χημείας.

Σε αντίθεση με τη Μαρσέιγ, που βασίζεται κυρίως στην ταχυδύναμη και τις γρήγορες μεταβάσεις, η Μπράγκα έχει ένα πιο κοντρολαρισμένο πλάνο. Είναι μία τεχνική ομάδα, που της αρέσει να παίζει στρωτό και συνδυαστικό ποδόσφαιρο, έχοντας για μεγάλα διαστήματα την κατοχή της μπάλας.

Αστέρι, αρχηγός και κορυφαίος παίκτης της Μπράγκα είναι αδιαμφισβήτητα ο Ρικάρντο Ορτα. Ο 28χρονος Πορτογάλος μεσοεπιθετικός, παρότι έχει συνδεθεί στο παρελθόν με ουκ ολίγα μεταγραφικά σενάρια, εντός και εκτός Πορτογαλίας, παραμένει πιστός στην Μπράγκα και φοράει σταθερά τη φανέλα της από το 2016.

Πλέον έχει εξελιχθεί κυριολεκτικά σε τοτέμ για τους φίλους της ομάδας, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη με 326 συμμετοχές, 112 γκολ και 60 ασίστ! Πραγματικά απίστευτα νούμερα. Είναι φυσικά και διεθνής με την Πορτογαλία, έχοντας γράψει 9 συμμετοχές και 2 γκολ σε μία από τις κορυφαίες εθνικές ομάδες του πλανήτη. Υπάρχει μάλιστα η αίσθηση ότι αν έπαιζε σε μεγαλύτερη ομάδα από την Μπράγκα, θα είχε σαφώς περισσότερες συμμετοχές και στην εθνική.

Η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και παρότι είναι δεξιοπόδαρος μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παίξει τόσο ως δεξιός εξτρέμ, όσο και ως αριστερός με ανάποδο πόδι για να συγκλίνει προς το κέντρο.

Στο τελευταίο επίσημο ματς, με την Τσάβες για το πρωτάθλημα, όπου η Μπράγκα κέρδισε με 4-2, ο Αρτούρ Ζόρζε τον χρησιμοποίησε στα δεξιά και ο Ρικάρντο Ορτα έκανε ξανά τη διαφορά, καθώς είχε την ασίστ στο 1-0 του Μπρούμα (πρώην παίκτης του Ολυμπιακού) και ισοφάρισε σε 2-2 στο 58′.

Ο Ορτα την προηγούμενη επταετία δεν έπεσε σε καμία σεζόν κάτω από τις 30 συμμετοχές στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, δείγμα ότι είναι “ταύρος” και δεν τραυματίζεται. Επίσης, παρότι δεν είναι φορ, η παραγωγικότητά του είναι εντυπωσιακή, αφού πέρυσι είχε 14 γκολ στην Primeira Liga και πρόπερσι 19!

Σε κάθε περίπτωση, είναι μακράν ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Μπράγκα, αφού διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση, χαμηλό κέντρο βάρους, είναι γρήγορος, εκρηκτικός και εξαιρετικός στο ένας με έναν, ενώ ξέρει να κινείται καλά και χωρίς την μπάλα.

Αν ο Ζόρζε τον χρησιμοποιήσει ξανά στο δεξιό φτερό, η αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού με Χουάνκαρ και Μαντσίνι θα έχει ρόλο κλειδί στην αναχαίτισή του. Ο Ισπανός είναι συνεπής αμυντικός, έχοντας όπως απέναντί του ένα από τα καλύτερα εξτράμ της Πορτογαλίας, σίγουρα θα χρειαστεί ντουμπλαρίσματα και από τον Μαντσίνι.

Εφόσον ο Παναθηναϊκός απενεργοποιήσει τον Όρτα, τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για να φτάσει σε θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια, η Μπράγκα έχει κι άλλους επικίνδυνους παίκτες, όπως ο τεχνίτης Ισπανός φορ Αμπελ Ρουίθ, ο νεοαποκτηθείς Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός Σάλαζαρ (Σάλκε), που δοκιμάζει συχνά μακρινά σουτ, ο πολύπειρος χαφ Πίζι (πρώην Μπενφίκα) και φυσικά ο γνωστός μας Μπρούμα, ο οποίος μπορεί να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο τεχνικά με τους υπόλοιπους, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι ο Ζόρζε ποντάρει πολλά στην ταχύτητά του.

EASY MEDIANETWORK
Close