Στον θεό: Πόσο δίνει η πρόκριση της Εθνικής μετά τη νίκη επί του Γιβραλτάρ

Στον θεό: Πόσο δίνει η πρόκριση της Εθνικής μετά τη νίκη επί του Γιβραλτάρ

Η Ελλάδα, όπως αναμένονταν, ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Euro 2024, κερδίζοντας εύκολα με 3-0 το Γιβραλτάρ στην Πορτογαλία, χάρη στα γκολ του Γιώργου Μασούρα, του Μανώλη Σιώπη και του Τάσου Μπακασέτα. Ο αντίπαλος ήταν χαμηλής δυναμικής και ουσιαστικά το ματς εξελίχθηκε σε μία καλή προπόνηση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Είναι ενδεικτικό, ότι η εθνική μας ολοκλήρωσε το ματς με 66% κατοχή, ένα σπάνιο ποσοστό για τα δεδομένα της. Επίσης, οι τελικές ήταν 1-29 και τα xGoals 0,03-3,34. Είναι προφανές πως το Γιβραλτάρ θα εξελιχθεί σε σάκος του μποξ στον δεύτερο προκριματικό όμιλο και κανείς δεν ελπίζει ότι μπορεί να κάνει τη ζημιά σε κάποιο ματς κόντρα σε Γαλλία, Ολλανδία ή Ιρλανδία.

Αυτό λοιπόν που κρατάμε από το παιχνίδι της Παρασκευής είναι η διάθεση που έδειξε η “γαλανόλευκη”, το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας (φάνηκε στους πανηγυρισμούς για το παρθενικό γκολ του Σιώπη με το εθνόσημο) και φυσικά το ντεμπούτο του Γιάννη Κωνσταντέλια, ο οποίος αποτελεί ακόμη μία ποιοτική μεσοεπιθετική επιλογή για τον Γκουστάβο Πογέτ.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, που διεξήχθη χθες, η Γαλλία έκανε περίπατο στο υποτιθέμενο ντέρμπι με την Ολλανδία. Είναι αλήθεια πως οι οράνιε κατέβηκαν με πολλές και σημαντικές απουσίες, ωστόσο ο Ρόναλντ Κούμαν παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι οι τρικολόρ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο, έχοντας παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις θέσεις.

Το 4-0 της Γαλλίας, με δύο γκολ του Κιλιάν Εμπαπέ, έστειλε το μήνυμα με το καλημέρα, ότι οι “πετεινοί” έχουν καπαρωμένη μία από τις πρώτες δύο θέσεις, που οδηγούν στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Ελλάδα λοιπόν, καλείται να βάλει από κάτω την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Δύο ομάδες που είναι πάνω από αυτή στο FIFA ranking. Οι Ολλανδοί είναι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και οι Ιρλανδοί στη 48η, τη στιγμή που η εθνική μας βρίσκεται στην 51η.

Η Ιρλανδία πάντως, δεν είναι ένας αντίπαλος που μπορεί να τρομάξει. Μιλάμε για μία εθνική που ο κορμός της απαρτίζεται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στην αγγλική Τσάμπιονσιπ. Προφανώς, είναι ένα σκληροτράχηλο σύνολο, ωστόσο ποιοτικά δεν υπερέχει έναντι της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε τι ψάρια πιάνει τη Δευτέρα, καθώς φιλοξενεί τη Γαλλία, στο Δουβλίνο, στο πρώτο της παιχνίδι για τον όμιλο.

Σε ό,τι φορά στην Ολλανδία, είναι δεδομένο πως ποδοσφαιρικά βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά συγκριτικά με την Ελλάδα, παρόλα αυτά η βαριά ήττα στο Παρίσι ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στο κορυφαίο επίπεδο που είναι οι Γάλλοι.

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούνιο παίζει εντός έδρας με την Ιρλανδία και εκτός έδρας με τη Γαλλία. Ακολουθεί τον Σεπτέμβριο η δυάδα αγώνων με Ολλανδία στο Αϊντχόφεν και Γιβραλτάρ στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο θα παίξουμε στο Δουβλίνο και θα υποδεχθούμε τους Ολλανδούς. Και τον Νοέμβριο θα κλείσουμε τις υποχρεώσεις μας στον όμιλο, εντός έδρας με τη Γαλλία, σε ένα ματς που ίσως οι τρικολόρ είναι αδιάφοροι βαθμολογικά, εφόσον έχουν κλειδώσει την πρόκριση.

Ουσιαστικά, η εθνική μας ψάχνει τουλάχιστον 10 βαθμούς στην πρώτη πεντάδα αγώνων για να βάλει τις βάσεις πρόκρισης. Οφείλει δηλαδή να κερδίσει την Ιρλανδία, να κάνει το 2X2 με το Γιβραλτάρ κι αν μπορέσει να πάρει μία ισοπαλία μέσα στην Ολλανδία. Η αποστολή της βέβαια, δεν είναι καθόλου απλή και θα χρειαστεί και τύχη για να γίνουν όλα αυτά.

Αυτό φαίνεται και στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, καθώς η πρόκριση της Ελλάδας στο Euro μέσω του προκριματικού ομίλου άνοιξε στο 5.00! Ακόμη και μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, παρότι υπήρξε μία σχετική διόρθωση, η απόδοση της “γαλανόλευκης” παραμένει στον… Θεό. Συγκεκριμένα παίζει μεταξύ 4.75 και 4.80. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η εθνική μας, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει από το κυρίως προκριματικό ταμπλό, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των playoffs του Nations League, καθώς φρόντισε στην τελευταία διοργάνωση να τερματίσει πρώτη στο γκρουπ της.

EASY MEDIANETWORK
Close