Project Εθνική: 3 νέοι, Έλληνες σέντερ φορ που κάνουν τον Πογιέτ να τρίβει τα χέρια του

Project Εθνική: 3 νέοι, Έλληνες σέντερ φορ που κάνουν τον Πογιέτ να τρίβει τα χέρια του

Εβδομάδα ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η τελευταία για τα προκριματικά, με πολύ κρίσιμα παιχνίδια ειδικά για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι την αμέσως επόμενη εβδομάδα ακολουθούν και οι υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Euro με τα ματς κόντρα σε Ολλανδία και Γιβραλτάρ.

Και μπορεί η Εθνική να μην είναι πλέον το ίδιο… τρέντι όπως το 2004, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με τον Γκουστάβο Πογέτ γίνεται μία αν μη τι άλλο σοβαρή προσπάθεια για να επιστρέψουμε επιτέλους σε ένα μεγάλο τουρνουά μετά το Μουντιάλ του 2014.

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο οι προθέσεις της ομοσπονδίας και η δουλειά του Πογέτ. Χρειάζεται και υλικό και η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα φαίνεται πως έχει μία φουρνιά, που μπορεί να μας επαναφέρει στο προσκήνιο.

Το ελπιδοφόρο είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αρχίσει σταδιακά να παράγει και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές μεσοεπιθετικά. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες είχε ως… εξαγώγιμο προϊόν κυρίως τερματοφύλακες και αμυντικούς.

Με εξαίρεση ίσως τον Τάσο Μπακασέτα, που διαπρέπει στην Τουρκία, δεν είχαμε άλλον επιθετικό ή μεσοεπιθετικό να κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό. Ξαφνικά όμως, οι επιλογές πληθαίνουν και ο Πογέτ αρχίζει πλέον να τρίβει τα χέρια του.

Πέρα από τον Βαγγέλη Παυλίδη, που την προηγούμενη διετία έβαλε 30 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα με την Άλκμααρ και θεωρείται αυτή τη στιγμή ο βασικός φορ της εθνικής Ελλάδος, έρχονται από πίσω ακόμη τρεις επιθετικοί, που θεωρούνται σπουδαία πρότζεκτ και μπορούν να απογειώσουν επιθετικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Πρώτος και καλύτερος ο Τάσος Δουβίκας, ο οποίος οργίασε πέρυσι στην Eredivisie με την Ουτρέχτη, σημειώνοντας 20 γκολ και από φέτος θα είναι κάτοικος Γαλικίας! Ο 24χρονος πρώην άσος του Αστέρα Τρίπολης και του Βόλου εξαργύρωσε την εντυπωσιακή του σεζόν στην Ολλανδία με μία σπουδαία μεταγραφή στη Λα Λίγκα, ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Το πόσο τον πιστεύει η Θέλτα φαίνεται από το γεγονός ότι θα δαπανήσει πάνω από το 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει!

Θέμα χρόνου θεωρείται και για τον Φώτη Ιωαννίδη η εκτόξευση της αξίας του σε διψήφια νούμερα. Ο φορ του Παναθηναϊκού, μπορεί να λογίζεται προς το παρόν ως αναπληρωματικός πίσω από τον Σπόραρ, ωστόσο όποτε πατάει το γήπεδο πραγματικά πετάει. Σε πέντε ευρωπαϊκά ματς φέτος έχει ήδη πετύχει δύο γκολ, ενώ είχε και δύο καθοριστικές ασίστ, στο 1-0 με τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο και στο πρόσφατο 2-1 με την Μπράγκα, στην Πορτογαλία.

Το Σάββατο ο Γιοβάνοβιτς τον ξεκίνησε βασικό κόντρα στο Βόλο και ο Ιωαννίδης βρήκε ξανά δίχτυα, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε σπουδαία φόρμα. Ο 23χρονος άσος έχει εκπληκτικές επαφές με την μπάλα, παίζει τρομερά με την πλάτη, μπορεί να συνδυαστεί με κλειστά μάτια με τους μεσοεπιθετικούς κι αν αρχίσει να αβγατίζει τα νούμερά του στα γκολ, ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο σύγχρονου φορ.

Στοιχεία που δείχνουν εκπληκτικό potential έχει ασφαλώς και ο Στέφανος Τζίμας. Ο πιτσιρικάς φορ του ΠΑΟΚ έκανε πέρυσι ντεμπούτο στη Σούπερ Λιγκ, σε ηλικία μόλις 16 ετών, παίζοντας τέσσερις φορές ως αλλαγή. Φέτος ο Λουτσέσκου φαίνεται πως δεν θα διστάσει να τον χρησιμοποιήσει και βασικό. Το έκανε την Κυριακή με την Κηφισιά και ο 17χρονος Τζίμας τον δικαίωσε ανοίγοντας το σκορ!

Οποιος παρατηρήσει από κοντά το μούτρο του, θα καταλάβει εύκολα ότι μιλάμε ακόμη για ένα… μωρό. Βλέποντας ωστόσο τις κινήσεις και το σώμα του δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι ακόμη μόλις 17 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο Τζίμας ίσως είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ επιθετικού αυτή τη στιγμή στη χώρα και μπορεί σε λίγα χρόνια από τώρα να αναφερόμαστε σε αυτόν με τον όρο «παιδί θαύμα».

Αν στους παραπάνω προσθέσουμε και τις περιπτώσεις του Τζόλη, που προσπαθεί να αναγεννήσει την καριέρα του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, αλλά κυρίως του Κωσταντέλια, που έσπασε το παρωχημένο δίλημμα Φορτούνης ή Μάνταλος για το καλύτερο δεκάρι της Ελλάδας, συνθέτουμε μία εξάδα εξαιρετικά ποιοτικών και ταλαντούχων μεσοεπιθετικών, μέχρι 24 ετών, που ουσιαστικά αποτελούν το παρόν και το μέλλον αυτής της Εθνικής.

Μίας Εθνικής που ξεφεύγει πια από τον… κλεφτοπόλεμο και έχει ως όραμα να παίξει παραγωγικό ποδόσφαιρο, χωρίς φόβο απέναντι ακόμη και σε μεγαθήρια όπως για παράδειγμα η Ολλανδία, που θα αντιμετωπίσουμε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Αϊντχόφεν.

EASY MEDIANETWORK
Close