Πραγματικό τανκ: Ο παικταράς του Αλμέιδα που ανεβάζει επίπεδο την ΑΕΚ

Πραγματικό τανκ: Ο παικταράς του Αλμέιδα που ανεβάζει επίπεδο την ΑΕΚ

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ή να προβλέψει ότι η Ένωση θα κέρδιζε εμφατικά 3-0 τον Ολυμπιακό στο πρώτο ιστορικά ντέρμπι στη νεόκτιστη OPAP Arena, παίζοντας ουσιαστικά με τη… δεύτερη ομάδα!

Ο Ματίας Αλμέιδα είχε πρακτικά προαναγγείλει ότι θα κάνει ροτέισον στο κύπελλο, με τις επιλογές του στην αποστολή, αφήνοντας εκτός παίκτες όπως ο Μουκουντί, ο Ρότα και ο Γιόνσον. Κανείς ωστόσο δεν περίμενε ότι ο Αργεντινός τεχνικός θα προχωρούσε σε εννιά αλλαγές (!) στο αρχικό σχήμα, συγκριτικά με την 11αδα που θα κατέβαζε στο Περιστέρι, αν γινόταν το ματς με τον Ατρόμητο.

Και όμως ο Αλμέιδα δεν παρέκκλινε ούτε εκατοστό από το αρχικό του πλάνο. Δεν τον επηρέασε ούτε το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν αγωνίστηκε τελικά στο πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι βασικοί του ήταν ξεκούραστοι, ούτε το γεγονός ότι η Ένωση ήταν πέντε χρόνια και 16 ντέρμπι με τον Ολυμπιακό χωρίς νίκη!

Οι οπαδοί της ομάδας περίμεναν πώς και πώς αυτό το πρώτο συναπάντημα με τους ερυθρόλευκους στην OPAP Arena για να σπάσει η αρνητική παράδοση και ο Αλμέιδα ήξερε καλά πως αν δεν ερχόταν η επικράτηση θα δεχόταν έντονη κριτική.

Ο τεχνικός της ΑΕΚ όμως δεν έκανε πίσω. Ανακάτεψε την τράπουλα και μοίρασε εντελώς διαφορετικά φύλλα, με εξαίρεση εκείνο στην κορυφή της επίθεσης και στη θέση του αριστερού μπακ (Χατζισαφί), γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη επιλογή, καθώς είναι τραυματίας ο Μοχαμάντι.

Για τη γραμμή κρούσης υπήρχε ασφαλώς και η λύση του Φαν Φέερτ, όμως στο “9” ο Αλμέιδα επέλεξε να πάει με τον καλύτερό του παίκτη, τον Λιβάι Γκαρσία. Εκεί δεν έκανε ροτέισον, γιατί γνωρίζει ασφαλώς ότι ο 25χρονος άσος είναι απλά αναντικατάστατος.

Ο Γκαρσία ήρθε στην ΑΕΚ με την ταμπέλα ενός γρήγορου εξτρέμ, όμως ο Αλμέιδα γρήγορα κατάλαβε ότι θα είναι πολύ πιο χρήσιμος και παραγωγικός αν πατάει μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Και ενώ το καλοκαίρι γίνονταν πολλή κουβέντα για το αν χρειάζεται η Ένωση να αποκτήσει έναν “κανονικό” σέντερ φορ, ο Αλμέιδα καθησύχαζε τους πάντες, λέγοντας “έχω τον Γκαρσία”.

Ο Αργεντινός τεχνικός είχε διαβλέψει ότι με τα σωματικά του προσόντα, την έκρηξή του και τον εκπληκτικό του άλμα, ο Γκαρσία θα ήταν μία διαρκής απειλή για τις αντίπαλες άμυνες και ένας μόνιμος πονοκέφαλος για τους αντίπαλους στόπερ.

Τον τράβηξε λοιπόν από τη γραμμή, τον έφερε κεντρικά, ώστε να ασκεί διαρκώς πίεση στους κεντρικούς αμυντικούς και ιδού τα αποτελέσματα. Ο άσος από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος στράικερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Μετράει 10 γκολ σε 19 συμμετοχές στη Superleague και συνολικά 14 αν βάλουμε και τα παιχνίδια του κυπέλλου.

Δεν χρειάζεται να είσαι μετρ της ανάλυσης για να καταλάβεις πόσο ταλαιπώρησε ο Λιβάι τον Ντόη και τον Παπασταθόπουλου στο χθεσινό ντέρμπι. Τόσο με το αδιάκοπο πρέσινγκ του, όσο και με τον τρόπο που έβαζε το σώμα του μπροστά από τους σέντερ μπακ του Ολυμπιακού για να υποδεχθεί και να σπάσει την μπάλα. Ο Γκαρσία πίεζε όλη την ερυθρόλευκη άμυνα με συνέπεια ο Ολυμπιακός να μην έχει ούτε το στοιχειώδες build up στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι δημιούργησε τρόμο στην αμυντική τετράδα των ερυθρόλευκων και φυσικά ήταν εκεί για να εκμεταλλευτεί το γλίστρημα του Βρουσάι και να ανοίξει το δρόμο προς τον θρίαμβο, σκοράροντας μόλις στο 3ο λεπτό.
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αλμέιδα έκανε πέντε αλλαγές, περνώντας στο γήπεδο τους βασικούς Αραούχο, Αμραμπατ, Πινέδα, Σιμάνσκι και Βίντα, ωστόσο δεν σκέφτηκε ούτε λεπτό να αντικαταστήσει τον Λιβάι, διότι κάθε φορά που ακουμπούσε την μπάλα στην άμυνα του Ολυμπιακού σήμαινε συναγερμός. Του έδωσε έτσι το δικαίωμα να βάλει και το κερασάκι στην τούρτα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0, στο 90+13′ με πέναλτι.

Ο Γκαρσία με αυτή την εμφάνιση επιβεβαίωσε πως αυτή τη στιγμή είναι ο παίκτης που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην επίθεση της ΑΕΚ και ότι πρόκειται για το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο. Η Ένωση έχει ήδη απορρίψει προτάσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ από την Τράμπζονσπορ και οκτώ από τη Βόλφσμπουργκ, καθώς ο Λιβάι έχει εκτοξεύσει την αξία του πάνω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ κι αν του χρόνου παραμείνει στα κιτρινόμαυρα και παίξει και Ευρώπη, τότε η ΑΕΚ θα έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει ακόμη περισσότερα χρήματα για να τον παραχωρήσει (έχει συμβόλαιο ως το 2025).

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ματς της ΑΕΚ εντός έδρας, κάνουν παρέλαση εκπρόσωποι μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, που τσεκάρουν τον 25χρονο άσο, όπως για παράδειγμα η Λάτσιο, η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και η Βιγιαρεάλ.

EASY MEDIANETWORK
Close