Νικητής εκλογών 2023: Οι στοιχηματικές εκθέτουν τις δημοσκοπήσεις…

Εκλογές 2023: Τεράστια ανατροπή δεδομένων…

Νέα ανατροπή δεδομένων καταγράφουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών 2023. Βρισκόμαστε 26 ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου και όπως φαίνεται παγιώνεται πλέον μία σημαντική διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, η Metron Analysis, η οποία διενέργησε δημοσκόπηση για το “Βήμα της Κυριακής”, παρουσιάζει τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,9 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου και δίνει ένα προβάδισμα 5,6 μονάδων στο κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου. Ειδικά στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ φαίνεται ενισχυμένη κατά 1,6% συγκριτικά με την έρευνα του Μαρτίου από την ίδια εταιρία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 0,7%

Αντίστοιχα, η εταιρία Alco, που διενέργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, τοποθετεί τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, στο 6,2%. Συγκριτικά με την έρευνα της ίδιας εταιρίας τον Μάρτιο, η γαλάζια παράταξη ενισχύεται κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6.

Είναι λοιπόν εμφανές ότι η ΝΔ καταγράφει μία τάση επανασυσπείρωσης όσο “απομακρυνόμαστε” από την εθνική τραγωδία των Τεμπών και μειώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Δεν πρέπει ασφαλώς να ξεχνάμε ότι μεσολάβησε η γιορτή του Πάσχα, η οποία προφανώς βοήθησε στην αποφόρτιση των δεξιών ψηφοφόρων, που είχαν οργή και θυμό για όσα συνέβησαν στα Τέμπη.
Έτσι, η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος ανέβηκε στο 74% από το 68%, που ήταν αμέσως μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 57 άτυχους νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, έσκασε η υπόθεση με τις σοβαρές καταγγελίες κατά του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σταθερά ψηλά στην ειδησεογραφία. Τα δύο μεγάλα κόμματα ήρθαν σε ολομέτωπη σύγκρουση για το θέμα με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε θέση άμυνας, κάτι που δεν θα ήθελε με τίποτα να συμβεί τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Βέβαια, από την Κουμουνδούρου αμφισβητούν ανοικτά τον κλάδο των δημοσκόπων, αφήνοντας αιχμές για έλλειψη διαφάνειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αιτήθηκε επίσημα την ανάρτηση των πρωτογενών και αστάθμητων δεδομένων των δημοσκοπήσεων. Ο ΣΕΔΕΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν 3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία ευρήματα έχουν επηρεάσει και την οπτική των στοιχηματικών αποδόσεων. Η ΝΔ ήταν εξ αρχής το γκράντε φαβορί για να επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, σε αποδόσεις που κυμαίνονταν στο 1.20-1.25. Πλέον, η απόδοσή της έχει πέσει ακόμη πιο χαμηλά. Πρακτικά, οι μπουκ θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι πρώτο κόμμα, αφού οι τιμές της δεν ξεπερνούν πια το 1.10. Μάλιστα, υπάρχουν εταιρίες που την προσφέρουν και ακόμη πιο χαμηλά.

Αντίθετα, οι αποδόσεις νίκης της προοδευτικής παράταξης είχαν ανοίξει από το 3.50 ως το 5.50, αλλά τώρα έχουν εκτοξευτεί στο 6.00+. Κατά περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στο 7.50! Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι το βασικό line στο χάντικαπ των δύο κομμάτων, που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, από το 2.75-3.00 παίζει τώρα στο 3.50.

Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας, ότι άλλο οι δημοσκοπήσεις, άλλο οι στοιχηματικές εταιρίες  και άλλο η κάλπη. Στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα θεωρούν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, που ανέρχονται κοντά στο μισό εκατομμύριο, θα γυρίσουν την πλάτη τους στη ΝΔ και υπογραμμίζουν ότι η στάση τους δεν αποτυπώνεται επαρκώς στις καταγραφές των δημοσκοπήσεων, διότι αποφεύγουν να μετέχουν σε αυτές.

Το βασικό στοίχημα επομένως της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πείσει τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς είναι γνωστό πως οι πιο νεαρές ηλικίες αποστρέφονται την πολιτική. Φυσικά η μία μαζική συμμετοχή των ηλικιακών ομάδων 17-35 ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει σε… απρόβλεπτα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

EASY MEDIANETWORK
Close