Πνευμόνια, πάσα, εξυπνάδα: Η έξυπνη βόμβα του Ιβάν...

Είναι ξεκάθαρο ποια θέλει γι’ αντίπαλό του ο Παναθηναϊκός...

Ο Παναθηναϊκός έμαθε την Κυριακή οριστικά τους δύο πιθανούς αντιπάλους του στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Αυτοί είναι η βελγική Γκενκ, Νο. 91 στο ranking της UEFA και η ουκρανική Ντνίπρο No. 166.

Μία από τις δύο θα είναι ο πρώτος αντίπαλος των πράσινων την ερχόμενη σεζόν. Η UEFA θα πραγματοποιήσει την κλήρωση στις 21 Ιουνίου και το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 25 ή στις 26 Ιουλίου και η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναθηναϊκός θα μπει στην κληρωτίδα ως «ανίσχυρος» λόγω ranking (No. 251) και ότι δεν έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό όμιλο, όπως η ΑΕΚ, επομένως χρειάζεται μίνιμουμ μία πρόκριση στα προκριματικά για να μπει τουλάχιστον στους ομίλους του Conference League.

Επίσης, σημειώνεται ότι η κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό γύρο θα γίνει στις 24 Ιουλίου, δηλαδή πριν τα παιχνίδια του δευτέρου γύρου, επομένως και σε αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα μπει ως «ανίσχυρος», αφού καμία εκ των Γκενκ ή Ντνίπρο δεν έχει υψηλό συντελεστή για να τον αναβαθμίσει σε «ισχυρό» στον επόμενο γύρο. Αυτό σημαίνει, ότι αν η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς προκριθεί στον τρίτο γύρο του Champions League τότε θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ρέιντζερς, Μπράγκα, Αϊντχόφεν ή Μαρσέιγ.

Σε αντίθεση περίπτωση, αν δηλαδή αποκλειστεί, ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ήδη ότι στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League θα αντιμετωπίσει τη Σλάβια Πράγας, αφού η άλλη ομάδα στο «ισχυρό» γκρουπ είναι ο Ολυμπιακός και η UEFA δεν επιτρέπει «εμφύλιους» στα προκριματικά.

Όλα αυτά βέβαια είναι αρκετά μακρινά. Για τον Παναθηναϊκό προέχει σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει με πρόκριση την πρώτη του φετινή ευρωπαϊκή αποστολή, προκειμένου να κλειδώσει στη χειρότερη περίπτωση την παρουσία του στους ομίλους του Conference League.

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει εδώ, είναι ποιος από τους δύο αντιπάλους είναι πιο βατός για τους πράσινους. Η Γκενκ ή η Ντνίπρο. Η Γκενκ την Κυριακή ήταν για πέντε λεπτά πρωταθλήτρια Βελγίου. Στο 89’ πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά το 1-1 της Κλαμπ Μπριζ κόντρα στην Ουνιόν Σεντ Ζιλουά. Ωστόσο, στο 94’ ισοφαρίστηκε σε 2-2 από την Αντβέρπ και τελικά ο τίτλος κατέληξε στην Αμβέρσα, στο πιο συναρπαστικό φινάλε όλων των εποχών στη βελγική λίγκα.

Η Γκενκ έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Βελγίου, με τελευταίο το 2019 και πέντε κύπελλα. Μετράει 88 ευρωπαϊκά παιχνίδια κι αν προσθέσουμε και το Ιντερτότο, τότε φτάνει τα 98. Το καλοκαίρι θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μετά από απουσία ενός έτους.

Τη σεζόν 2021/22 είχε συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League με απολογισμό 1-2-3 κόντρα σε Γουέστ Χαμ, Ραπίντ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το 2020 έπαιξε στους ομίλους του Champions League, ενώ την τελευταία εξαετία έχει να επιδείξει επίσης ένα προημιτελικό στο Europa League το 2017, όταν αποκλείστηκε από τη Θέλτα και μία πορεία ως τους «32» το 2020, όταν αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας.

Τεχνικός της είναι ο Βάουτερ Φράνκεν, ο οποίος δεν έχει απολυθεί ποτέ στην καριέρα του και για μία τετραετία ήταν στον πάγκο της Μαλίν, πριν αναλάβει την Γκενκ. Σε ό,τι αφορά στο ρόστερ της, ξεχωρίζει ασφαλώς ο 25χρονος Γκανέζος, εξτρέμ, Τζόσεφ Πέιντσιλ, που είχε φέτος 18 γκολ και 14 ασίστ. Σπουδαία χρονιά έκανε επίσης ο μεσοεπιθετικός Μάικ Τρεζόρ με οκτώ γκολ και 24 ασίστ, ενώ ηγετικά στελέχη θεωρούνται ο 26χρονος Βέλγος χαφ Μπράιαν Χέινεν (11 γκολ, 7 ασίστ) και ο 31χρονος Τσέχος χαφ Πάτρικ Χροσόφσκι (3 γκολ, 4 ασίστ), ο μοναδικός παίκτης της άνω των 30 ετών.

Γενικά, η Γκενκ είναι μία νεανική, γρήγορη και ταλαντούχα ομάδα, με έντονο αφρικανικό και λάτιν στοιχείο στο ρόστερ της. Σίγουρα δεν έχει το ίδιο βαριά φανέλα με τον Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι έκανε το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο το 1998, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ασφαλώς πολύ πιο έντονη ευρωπαϊκή δραστηριότητα από τους πράσινους.

Στον αντίποδα, η Ντνίπρο-1 όπως είναι το πλήρες όνομα του συλλόγου, ιδρύθηκε μόλις το 2015 και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας το 2019. Πρακτικά είναι η συνέχεια της γνωστής μας Ντνίπρο, η οποία το 2018 πτώχευσε λόγω χρεών.

Η Ντνίπρο-1 αξιοποίησε την αθλητική υποδομή του πτωχευμένου κλαμπ, ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη FIFA ως διάδοχος σύλλογος, έστω κι αν αρκετοί παίκτες και μέλη του τεχνικού επιτελείου συνέχισαν κανονικά στο νέο σχήμα.

Από τη σεζόν 2019/20 η Ντνίπρο-1 αγωνίζεται σταθερά στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Στα πρώτα δύο χρόνια τερμάτισε έβδομη και πέρυσι τρίτη, δίνοντας πάντως μόλις 18 αγώνες, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.

Χάρη σε αυτή την τρίτη θέση έκανε φέτος το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο. Αποκλείστηκε από την ΑΕΚ Λάρνακας στα πλέι-οφ του Europa League με δύο ήττες (1-2, 0-3) και συμμετείχε στους ομίλους του Conference League. Εκεί, με αντιπάλους την Άλκμααρ, τον Απόλλωνα Λεμεσού και τη Βαντούζ μάζεψε δέκα βαθμούς και πέρασε στην ενδιάμεση φάση ως δεύτερη πίσω από την ολλανδική ομάδα. Στο πρώτο νοκ άουτ ωστόσο, αποκλείστηκε ξανά από την ΑΕΚ Λάρνακας (1-0, 0-0)!

Η ομάδα του Ολεξάντρ Κούσερ (πρώην διεθνής Ουκρανός ποδοσφαιριστής) απαρτίζεται κυρίως από γηγενείς ποδοσφαιριστές και φέτος τερμάτισε στην καλύτερη θέση της ιστορίας της, τη δεύτερη. Τα κατάφερε, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική με 1-0 την Κρίβμπας.

Σούπερ σταρ της Ντνίπρο-1 είναι ασφαλώς ο 25χρονος, διεθνής Ουκρανός φορ Αρτιόμ Ντόμπβνικ, που έγραψε φέτος 29 γκολ και 8 ασίστ! Εξαιρετική σεζόν με οκτώ γκολ και 14 ασίστ έκανε επίσης ο χαφ Ολεξάντρ Πικχαλιούνοκ. Από εκεί και πέρα, οι ξένοι ποδοσφαιριστές είναι λιγοστοί και αυτοί δεν κάνουν ιδιαίτερη διαφορά, με εξαίρεση μόνο τον Βραζιλιάνο γκολκίπερ Μαξ Βάλεφ (πρώην Φορταλέζα) και τον Αργεντινό χαφ Ντομίνγκο Μπλάνκο (πρώην Ιντεπεντιέντε), ο οποίος πέτυχε το νικητήριο γκολ στο κυριακάτικο ματς με την Κρίβμπας.

Συγκριτικά, είναι ξεκάθαρο ότι η Ντνίπρο-1 μοιάζει πολύ πιο βατός και διαχειρίσιμος αντίπαλος για τον Παναθηναϊκό απ’ ότι η Γκενκ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν έχει εξομαλυνθεί, επομένως η Ντνίπρο-1 θα αναγκαστεί ξανά να δώσει τα εντός έδρας ευρωπαϊκά της παιχνίδια σε άλλη χώρα. Φέτος για παράδειγμα φιλοξενήθηκε στο Κόσιτσε της Σλοβακίας.

Επίσης, όσο μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι δεδομένο πως οι ουκρανικές ομάδες θα έχουν περιορισμένα μεταγραφικά περιθώρια. Τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και διότι δύσκολα βρίσκονται παίκτες, που θα επιλέξουν να αγωνιστούν σε μία χώρα, που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.

EASY MEDIANETWORK
Close