Το μπαμ των εκλογών της 25ης Ιουνίου: Τι απόδοση δίνει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ

Το μπαμ των εκλογών της 25ης Ιουνίου: Τι απόδοση δίνει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχεδόν μία εβδομάδα απέμεινε για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και όπως είναι φυσικό, μετά τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 21η Μαΐου, ουσιαστικά δεν υπάρχει η παραμικρή αγωνία για το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο.

Αυτό αντικατοπτρίζεται ασφαλώς και στις στοιχηματικές εταιρίες, οι οποίες στην αγορά “Περισσότερες Ψήφοι” η ΝΔ εξαιρείται, αφού θεωρείται πια λίγο πολύ δεδομένο ότι η κεντροδεξιά παράταξη θα κερδίσει εκ νέου τις εκλογές και αυτή τη φορά με άνετη αυτοδυναμία, λόγω του μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στο χώρο της κεντροαριστεράς και στο ποιο κόμμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα λάβει την εντολή, προκειμένου να ασκήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ φάνηκε να αναπτύσσει μία δυναμική ανατροπής συσχετισμών στον κεντροαριστερό χώρο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τις δηλώσεις του, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι στόχος του ιστορικού κινήματος της είναι να καταστεί ξανά ο παραδοσιακός και μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αναπόφευκτη παγωμάρα από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, όπου έχασε 600.000 ψηφοφόρους, προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί και άρχισε να επικοινωνεί ότι παραμένει η μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της κεντροαριστεράς.

Η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκε στην ευθαίσθητη περιφέρεια της Ροδόπης και τις καταγγελίες για ευθείες παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Το συγκεκριμένο θέμα είναι προφανές πως δεν είναι προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρέθηκε ξανά σε θέση άμυνας, δεδομένου ότι απέτυχε να επιβάλει τη δική του ατζέντα. Όπως για παράδειγμα την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ., όπου οι άστοχες δηλώσεις του υποψηφίου της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, περί διαλογής ασθενών, έδωσαν το δικαίωμα στην Κουμουνδούρου να ασκήσει δριμύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα στο κομμάτι της υγείας.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα είναι το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές πως θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική διάσταση πίσω από τη νέα ανείπωτη τραγωδία στα νερά της Μεσογείου με θύματα εκατοντάδες μετανάστες, κάνοντας λόγο για εγκληματική πράξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η διάσωση της ζωής. «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες. Η ΝΔ έχει ακολουθήσει μία πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπενθύμισε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα είχε πάρει τα εύσημα από όλους για τις διασώσεις που έκανε στο Αιγαίο, με το ίδιο προσωπικό στο Λιμενικό.

Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δημοσκοπικά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ιδιαίτερα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που σημείωσε τον Μάιο. Σύμφωνα με την τελευταία χρονικά έρευνα, της Opinio Poll, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κινείται από το 18% μέχρι το 22,4% στην εκτίμηση ψήφου. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ είναι από το 9,2% μέχρι το 12,8%.

Με βάση λοιπόν τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν φαίνεται να συντελείται ανατροπή στο χώρο της κεντροαριστεράς. Για αυτό άλλωστε, το ενδεχόμενο να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου, έχει φτάσει πλέον στο 10.00, ενώ είχε ανοίξει στο 4.50!

Σε τελική ανάλυση πάντως, τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι πολίτες. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 26% με 27% και τελικά έλαβε οριακά πάνω από 20%. Τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να αποκλειστεί και μόνο η κάλπη αποτυπώνει πραγματικά το θέλω και τη βούληση των εκλογικού σώματος.

EASY MEDIANETWORK
Close