Τα υπερόπλα του Λουτσέσκου: Χωράει αυτή η τριπλέτα - φωτιά του ΠΑΟΚ στην ίδια ενδεκάδα;

Τα υπερόπλα του Λουτσέσκου: Χωράει αυτή η τριπλέτα - φωτιά του ΠΑΟΚ στην ίδια ενδεκάδα;

Θα μπορούσε να φτιάξει ένα σχήμα ο Λουτσέσκου με Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ και Τάισον μαζί;

Είναι ευλογία για κάθε προπονητή. Είναι ένας ευχάριστος πονοκέφαλος να έχεις τόσους ποιοτικούς παίκτες που κάνουν τόσο καλή σεζόν. Είναι ένα πρόβλημα ποιοι θα παίξουν και ποιοι θα μείνουν έξω, αλλά μακάρι όλοι οι προπονητές του κόσμου να είχαν μόνο τέτοιες σκοτούρες στο κεφάλι τους.

Η απουσία του Κίριλ Ντεσπόντοφ από την βασική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ σχολιάστηκε ποικιλότροπα. Η είσοδος του πάντως στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε την εικόνα του Δικεφάλου του Βορρά, ήταν ένας από τους λόγους που η ομάδα του Λουτσέσκου γύρισε το παιχνίδι.

Το ερώτημα που γεννιέται εδώ είναι το εξής; Δεν μπορούν να παίξουν όλα τα υπερόπλα του ΠΑΟΚ μαζί; Δεν γίνεται να δούμε ενδεκάδες με Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ και Τάισον μαζί;

Ευχάριστος πονοκέφαλος

Αν δει κανείς τους αριθμούς πρόκειται για τους τρεις παίκτες με την μεγαλύτερη συνεισφορά σε γκολ και ασίστ. Ο Βούλγαρος έχει double-double (11 και 10 αντίστοιχα) από τον Ιανουάριο κι ας μην εκτελεί πέναλτι. Ελάχιστοι παίκτες στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε μία τέτοια επίδοση.

Ο Τάισον έχει ήδη 12 ασίστ είναι πρώτος σε αυτή την κατηγορία στην Super League, χωρίς να παραβλέπουμε τα τέσσερα τέρματα που έχει.

Από την άλλη, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο οποίος έχασε τον ρυθμό του από τον Δεκέμβριο και μετά εξαιτίας ενός τραυματισμού είναι πρώτος φετινός σκόρερ του ΠΑΟΚ με 13 τέρματα και έχει κι άλλες 7 ασίστ! Αλήθεια, με τι καρδιά να αφήσεις κάποιον από αυτούς έξω;

Καταρχήν, ξεχάσαμε μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Αν παίξουν όλοι αυτοί στο ίδιο σχήμα, που θα παίξει ο Κωνσταντέλιας; Πως θα αφήσεις στον πάγκο ένα τέτοιο λαμπρό αστέρι που με την παρουσία του ομορφαίνει κάθε παιχνίδι; Τι θα γίνει ο πολύτιμος Τόμας Μουργκ, ο οποίος μετρά 9 γκολ και 3 ασίστ;

Λύσεις σε κάθε περίσταση

Στην πραγματικότητα υπάρχουν 5 παίκτες για 3 θέσεις. Κι αυτό αντί να δένει, λύνει τα χέρια του Λουτσέσκου, γιατί κάθε παιχνίδι, κάθε αντίπαλος έχει τις δικές του απαιτήσεις, χρειάζονται άλλα χαρακτηριστικά σε κάθε αναμέτρηση και αυτή η πεντάδα του προσφέρει λύσεις σε κάθε περίσταση.

Έχοντας περάσει το μισό της σεζόν, οι ρόλοι του καθενός είναι παγιωμένοι, αφού έχουν δοκιμαστεί σχεδόν σε κάθε θέση.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς αποδίδει καλύτερα, όταν παίζει δεξιά με αντίθετο πόδι. Μπορεί να παίξει και αριστερά, αλλά όχι με την ίδια άνεση. Η καλή του κίνηση είναι να ξεκινάει από την γραμμή και να συγκλίνει προς τα μέσα ως κρυφός φορ, κάτι που γίνεται μόνο όταν παίζει δεξιά.

Εκεί όμως είναι και η καλή θέση και του Κίριλ Ντεσπόντοφ. Παρότι, ο Βούλγαρος είναι δεξιοπόδαρρος, βολεύεται μόνο όταν παίζει δεξιά, κάθε φορά που πηγαίνει στο άλλο άκρο, χάνεται! Άρα, έχουμε αυτούς τους δύο για την μία πτέρυγα.

Για αριστερά, ο Τάισον έχει πάρει εργολαβία την θέση. Είναι η θέση του. Κι όταν κάποια στιγμή πρέπει να ξεκουραστεί τότε, το πόστο το αναλαμβάνει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος τις περισσότερες φορές παίζει στο «δέκα».

Εκεί, στο «δέκα» δηλαδή παίζει σχεδόν πάντα ο Τόμας Μουργκ, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ παίζει πίσω από την μπάλα και θέλει να είναι πιο σφριγηλός αμυντικά και με μεγαλύτερη πίεση στους αντίπαλους αμυντικούς.

Μόνο με rotation

Επομένως, είναι δεδομένο ότι η τριάδα Ζίβκοβιτς, Ντεσπόντοφ, Τάισον είναι σχεδόν αδύνατο να παίξει μαζί. Μπορεί να την δούμε σε κάποια σχήματα ανάγκης που ενδέχεται να προκύψουν, αλλά δεν είναι η καλή, η πιο αποδοτική τριάδα πίσω από τον φορ κορυφής.

Αυτό όμως διαβάζεται και ανάποδα. Σε κάθε παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ έχει τουλάχιστον έναν, πολλές φορές και δύο, top class μεσοεπιθετικούς, που μπορούν να έρχονται από τον πάγκο ως game-changers, όπως έγινε με την ΑΕΚ.

Είπαμε, το θέμα αυτό είναι περισσότερο ευλογία, παρά κατάρα…

EASY MEDIANETWORK
Close