Με απόδοση 2.15: Ο στόχος που αν τον πιάσει ο Κυριάκος «βγάζει» αυτοδυναμία

Συμφωνούν και οι στοιχηματικές: Πάει για το double στις εκλογές ο Μητσοτάκης

Πέντε ημέρες απέμειναν για τις εθνικές εκλογές και τα επιτελεία των κομματικών μηχανισμών έχουν πάρει φωτιά για τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πέρα όμως από το τι θα συμβεί σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και η μάχη των μονοεδρικών περιφερειών.

Πόσο μάλλον φέτος, όπου ο αριθμός τους αυξήθηκε στις εννιά, από τις επτά που ήταν το 2019. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία απογραφή, η Θεσπρωτία και η Καστοριά, στις οποίες εκλέγονταν μέχρι πρότινος δύο βουλευτές, έγιναν πλέον μονοεδρικές και πλαισιώνουν σε αυτή τη λίστα τη Φωκίδα, την Ευρυτανία, τα Γρεβενά, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και τη Σάμο.

Παραδοσιακά τα κόμματα εξουσίας καταστρώνουν ειδική εκλογική στρατηγική για τις μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες κρίνονται πάντα καθοριστικές για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα, στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 είχε κάνει το 7×7 στις μονοεδρικές και ουσιαστικά χάρη σε αυτή την επιτυχία κατάφερε να συγκεντρώσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος της ΝΔ είναι να κάνει το απόλυτο και το 2023, έστω κι αν σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκφράσει ισχυρό αντίλογο.

Η Καστοριά είναι ένα από τα κλασικά προπύργια της κεντροδεξιάς, επομένως εκεί η ΝΔ έχει ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο. Το 2019 η “γαλάζια” παράταξη είχε πάρει στη συγκεκριμένη περιφέρεια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της, 50,23% έναντι 27,1% ΣΥΡΙΖΑ.

Η Θεσπρωτία θεωρείται από τις περιφέρειες βαρόμετρο, αφού όποιος την κερδίζει, κατά κανόνα είναι και πρώτο κόμμα σε όλη την Ελλάδα. Η ΝΔ είχε περίπου 10 μονάδες διαφορά το 2019 (41,14% έναντι 31,54%) από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμπιστευτούμε την παράδοση και τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν προβάδισμα νίκης στο κυβερνών κόμμα, τότε λογικά εδώ δύσκολα θα υπάρξει ανατροπή.

Στα κάστρα της ΝΔ ανήκει ασφαλώς τόσο η Ευρυτανία, στην οποία άγγιξε το 49% πριν τέσσερα χρόνια, όσο και η Φωκίδα στην οποία συγκέντρωσε 44,75%. Η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε πάνω από το εθνικό της ποσοστό και στη Λευκάδα (44,37%) και στη Ζάκυνθο (41,91 %). Ειδικά στη Ζάκυνθο, μετά την ηχηρή μεταγραφή του Σταύρου Κοντωνή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται δεδομένο ότι οι ψήφοι των κεντροαριστερών ψηφοφόρων θα μοιραστούν, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σχεδόν απίθανο να ανατρέψει την κατάσταση.

Αντίθετα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μπορούν να σβήσουν το “γαλάζιο” χρώμα από την Κεφαλλονιά. Υπενθυμίζεται, ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την έδρα εκεί για 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η συγκεκριμένη διαφορά ασφαλώς δεν είναι απαγορευτική. Ο Αλέξης Τσίπρας ενίσχυσε σημαντικά το ψηφοδέλτιο του κόμματός του στον συγκεκριμένο νομό, αφού συμπεριέλαβε και τον δημοφιλή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νίκο Φαραντούρη, που ειδικεύεται στα θέματα ενέργειας, όντας μάλιστα διευθυντής στο σχετικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο ΠΑ.ΠΕΙ.

Στον αντίποδα, η ΝΔ έχει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πανεπιστημιακό, Ναπολέοντα Μαραβέγια, που είχε μάλιστα διατελέσει πρώην υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου ενώ κατεβαίνει ξανά και ο νυν βουλευτής, Παναγής Καππάτος, ο οποίος είχε βρεθεί στο “στόχαστρο” της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενεπλάκη ως νομικός σε υποθέσεις δανείων, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα τραπεζών.

Κρίσιμη θεωρείται και η περιφέρεια Γρεβενών, καθώς η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί το σκάνδαλο με τον Ανδρέα Πάτση. Το 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει 43,16% στο νομό και βουλευτής εξελέγη ο γνωστός δικηγόρος και πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, ο οποίος ωστόσο διεγράφη από τη ΝΔ το 2022, μετά την αποκάλυψη ότι αγόραζε και διαχειρίζονταν “κόκκινα” δάνεια.

Ο πρώην “γαλάζιος” βουλευτής ελέγχεται για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε offshore εταιρίες. Μένει λοιπόν να φανεί πόσο έχει επηρεαστεί η τοπική κοινωνία από τη συγκεκριμένη υπόθεση αν και η ΝΔ διατηρεί κλασικά δυνατά ερείσματα στα Γρεβενά.

Τέλος, ιδιαίτερη αν μη τι άλλο περίπτωση είναι και η Σάμος. Ένα νησί με αριστερή πολιτική ταυτότητα, το οποίο βάφτηκε “γαλάζιο” το 2019 με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 34,13% και τον ΣΥΡΙΖΑ 29,08%. Η διαφορά ήταν πολύ μικρή, κάτω από 1.200 ψήφους. Στη ΝΔ θεωρούν ότι χειρίστηκαν με επιτυχία το μεταναστευτικό, που ήταν μείζων θέμα για το νησί, επομένως αισιοδοξούν ότι θα διατηρήσουν τα πρωτεία. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι στη Σάμο θα γίνει μεγάλο ντέρμπι και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι οι μπουκ δίνουν φαβορί για την περιφέρεια τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1.80 και ελαφρώς αουτσάιντερ το κυβερνών κόμμα στο 1.90.

Συμπερασματικά, η ΝΔ φαίνεται πως κρατάει αρκετά σφιχτά έξι μονοεδρικές περιφέρειες (Καστοριά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Ζάκυνθος). Από εκεί και πέρα, υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα αντέξει τους κραδασμούς στα Γρεβενά, ενώ όλα προμηνύουν μάχη στήθος με στήθος σε Κεφαλλονιά και Σάμο.

Από τις τρεις προαναφερθείσες περιφέρειες, οι μπουκ εκτιμούν ότι τουλάχιστον η μία θα παραμείνει γαλάζια και για αυτό δίνουν μόλις στο 1.22 το ενδεχόμενο η ΝΔ να επιβεβαιώσει το Over 6,5 στις μονοεδρικές. Μάλιστα, το Over 7,5 της ΝΔ, δηλαδή το ενδεχόμενο να χάσει μόνο μία μονοεδρική, προσφέρεται επίσης σε τιμές φαβορί, στο 1.75. Ο στόχος πάντως του double, δηλαδή το απόλυτο στις μονοεδρικές σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, φτάνει σε απόδοση 3.50!

EASY MEDIANETWORK
Close