Δεν χάνει με τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί…

Παρά τις προβλέψεις: Αντέχει ο Τσίπρας…

Η Νέα Δημοκρατία ήταν αναμφίβολα η θριαμβεύτρια των εκλογών της 21ης Μαΐου και σε περίπτωση που η εκλογική διαδικασία διεξάγονταν με ενισχυμένη αναλογική, τώρα θα είχε ήδη σχηματίσει κυβέρνηση διευρυμένης πλειοψηφίας.

Αντίθετα, η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοκ στην Κουμουνδούρου, η οποία όπως αποδείχθηκε στην πράξη βρισκόταν σε μία δική της πραγματικότητα και δεν μπόρεσε να αφουγκραστεί το παλμό του μέσου Έλληνα πολίτη.

Αμέσως μετά τη βαριά ήττα, η οποία άγγιξε τις 21 μονάδες διαφορά, ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι θα προκύψουν καταιγιστικές εξελίξεις στην προοδευτική παράταση και ότι μπορεί να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας.

Τελικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε μεν την ευθύνη της εκλογικής ήττας, ωστόσο αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη μάχη. Το αντίθετο μάλιστα, έδωσε σύνθημα ανασυγκρότησης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει καλύτερα τα πολιτικά του μηνύματα στην κοινωνία, επιδιώκοντας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ένα βελτιωμένο ποσοστό, με το οποίο θα μπορέσει να στήσει… αναχώματα στην παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συντριβή που υπέστη στις τελευταίες εκλογές, όπου έχασε 600.000 ψηφοφόρους! Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε αμέσως το γάντι προς την Κουμουνδούρου και έστειλε το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει στις εκλογές του Ιουνίου να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να είναι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή.

Ωστόσο, οι πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις δεν δείχνουν ιδιαίτερη τάση ανόδου, δεδομένου βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και ένα μάλλον κακό τριήμερο, με αρκετά.. φορολογικά σαρδάμ. Μετά λοιπόν τις πρώτες “κορώνες” περί δεύτερης θέσης, στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν σαφώς πιο συγκρατημένοι και δηλώνουν ευχαριστημένοι με ένα ποσοστό της τάξεως του 14%.

Σε κάθε περίπτωση, στην κεντροαριστερά επικρατεί αναμφίβολα προβληματισμός, βλέποντας ότι αθροιστικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι για να υπάρξει αξιόπιστη και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να προκύψει ένας συνασπισμός, ή ένας φορέας που θα ενώσει τον κεντροαριστερό χώρο. Στην παρούσα φάση πάντως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα σημείο επαφής.

Τουλάχιστον, στην Κουμουνδούρου βλέπουν με ανακούφιση ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν συγκρατήσει τις δυνάμεις τους. Στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis, για λογαριασμό του MEGA, o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,1 (20,1 είχε στις εκλογές), δηλαδή έχει διαφορά πάνω από επτά μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου που παρουσίασε η GPO για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 20,7 και το ΠΑΣΟΚ στο 11,4, επομένως υπάρχει μία αισθητή ψαλίδα 9,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, φαίνεται να αντέχει στην ολομέτωπη επίθεση του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση και στις ερχόμενες εκλογές, σε ποσοστό 1,08. Αντίστοιχα, το ενδεχόμενο να βγει δεύτερο κόμμα, πίσω από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ προσφέρεται πλέον στο 6,50, ενώ αρχικά είχε ανοίξει στο 4,00.

Είναι άλλωστε ενδεικτικά και τα βασικά lines των μπουκ για τα εκλογικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει στο 18,50%, ενώ αυτό του ΠΑΣΟΚ είναι στο 13,50%.

EASY MEDIANETWORK
Close