Το έχει τσεκάρει ήδη ο Ολυμπιακός: «Παγίδα» Μάικ Τζέιμς στο Final 4

Ο αντι-Μάικ Τζέιμς του Ολυμπιακού…

Το σίριαλ Μάικ Τζέιμς φαίνεται τελικά να παίρνει αρνητική τροπή για τον Ολυμπιακό. Παρότι υπήρξε έντονη φημολογία ότι οι δύο πλευρές τα είχαν βρει σε όλα, η μεταγραφή πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί, αφού η Μονακό δεν δείχνει καμία διάθεση να αποδεσμεύσει τον παίκτη.

Ο Τζέιμς πήρε πάνω του την υπόθεση και προσπάθησε να λύσει το συμβόλαιό του με τους Μονεγάσκους, ωστόσο η ομάδα του Πριγκιπάτου δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει έναν από τους πιο πολύτιμους παίκτες της να πάει σε άμεσο ανταγωνιστή χωρίς ανταλλάγματα.

Μπορεί οι σχέσεις του Τζέιμς με τον Σάσα Ομπράντοβιτς να μην είναι οι καλύτερες δυνατές, ωστόσο ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού εξακολουθεί να λογίζεται ως το πρώτο βιολί της Μονακό.

Ο Κέμπα Γουόκερ είναι μεν ένας αδιαμφισβήτητος σταρ, ωστόσο τον συνοδεύει κι ένα μεγάλο ερωτηματικό για την όρεξη που θα έχει ερχόμενος να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά και για την ευπάθεια που κουβαλάει λόγω τραυματισμών. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Λόιντ θα μείνει εκτός δράσης για δύο με τρεις μήνες, εξέλιξη που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την παραμονή του Τζέιμς στο Πριγκιπάτο.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν, μοιάζει υποχρεωμένος να στραφεί σε άλλες περιπτώσεις για την τελευταία του προσθήκη. Φυσικά, σε επίπεδο Ευρωλίγκας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος διαθέσιμος παίκτης στην αγορά που να καλύπτει τις ερυθρόλευκες ανάγκες, παρά μόνο αθλητές που δεσμεύονται με συμβόλαια. Οι νταμπλούχοι Ελλάδος όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν buy-out.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, το ΝΒΑ αποτελεί μονόδρομο για τον Ολυμπιακό, εκτός κι αν προκύψει κάτι από κάποια λίγκα χαμηλότερου επιπέδου στην Ευρώπη, κάτι πάντως που δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό. Η αλήθεια είναι πως το ρόστερ των ερυθρόλευκων, τουλάχιστον αριθμητικά, είναι πλήρες επομένως δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη.

Από την άλλη όμως, ο κόσμος του Ολυμπιακού απαιτεί μία ηχηρή κίνηση, που θα έρθει ως “απάντηση” στη σαρωτική μεταγραφική δραστηριότητα του Παναθηναϊκού αυτό το καλοκαίρι. Το έργο πάντως των ερυθρόλευκων δεν είναι απλό, διότι στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζονται είναι ένας παίκτης με ηγετική φυσιογνωμία και star quality, προκειμένου να… ξεχαστεί η ταυτόχρονη φυγή των Σλούκα και Βεζένκοφ.

Ο Τζέιμς, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, έμοιαζε με ιδανική επιλογή. Αν πάντως ερχόταν δεν είναι δεδομένο πως θα κόλλαγε με το μπάσκετ του κόουτς Μπαρτζώκα, που θέλει συνεχή ροή στην επίθεση, λίγες ντρίμπλες και πολύ κίνηση χωρίς την μπάλα.

Μπασκετικά, ο Κέντρικ Ναν είναι ένας παίκτης που κολλάει καλύτερα στη λογική του Μπαρτζώκα, καθώς δεν τον ενδιαφέρει να έχει συνέχεια την μπάλα στα χέρια όπως ο Τζέιμς. Μπορεί να σκοράρει είτε με catch n shoot, είτε με pull up. Έχει αρκετά καλό mid range, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ κι αν χρειαστεί μπορεί να παίξει το ρόλο του main handler, είτε δημιουργώντας μέσω πικ εν ρολ, είτε παίζοντας κάθετα προς το καλάθι.

Γενικά, ο Ναν διακρίθηκε σε μία ομάδα όπως το Μαϊάμι, που έχει διαρκές motion στην επίθεσή του, επομένως η λογική λέει ότι δεν θα δυσκολευτεί να εγκλιματιστεί στο μπάσκετ που οραματίζεται ο κόουτς Μπαρτζώκας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αριστερόχειρας, άρα γίνεται ακόμη πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τις αντίπαλες άμυνες, ενώ στην άλλη πλευρά του παρκέ είναι σαφώς πιο συνεπής αμυντικός από τον Τζέιμς.

Το πρόβλημα με τον Ναν είναι ότι δεν διαθέτει σταθερό τρίποντο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί σκόρερ ή ηγέτης. Ο Ολυμπιακός τόσα χρόνια είχε μάθει με τον Σπανούλη και τον Σλούκα να έχει πάντα έναν clutch παίκτη στο ρόστερ του. Μία ηγετική φυσιογνωμία που θα τελειώνει καλά τα ματς και θα φωνάζει πάντα παρών όταν καίει η μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο Ναν είναι εντελώς αβέβαιο αν μπορεί να μπει στα παπούτσια του Σλούκα, ή να σκοράρει με τόσο μεγάλη συνέπεια, όπως το έκανε πέρυσι ο Βεζένκοφ. Συν τοις άλλοις μιλάμε για έναν γκαρντ στο 1.90, ενώ στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν σκόρερ που περισσότερο θα ανεβαίνει στο “3”, δεδομένου ότι στο 1-2 έχει τους Γουόκαπ, Γκος, Λούντζη, Κάαναν και Λαρεντζάκη.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το παζλ του Ολυμπιακού, ο Μίχαλιουκ θα έμοιαζε το τέλειο fit, ωστόσο τον πρώτο λόγο για τον Ουκρανό φαίνεται πως έχει ο Παναθηναϊκός, εφόσον ο πρώην άσος των Λος Άντζελες Λέικερς αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό σενάριο για τον Ολυμπιακό είναι να βρει έναν scoring guard που δεν θα είναι undersized και θα μπορεί να εκτελέσει μέσα από καταστάσεις iso, διότι αυτή τη στιγμή στο ρόστερ του δεν υπάρχει κανένας παίκτης να δώσει κι αυτή τη διάσταση.

EASY MEDIANETWORK
Close