Μετά το χθεσινό θαύμα: Μην ξεγράφετε τον Αλόνσο....

Μετά το χθεσινό θαύμα: Μην ξεγράφετε τον Αλόνσο....

Το Grand Prix του Μονακό παραδοσιακά είναι ένα από τα σημαντικότερα χαϊλάιτ μέσα στο καλεντάρι της Formula 1 και ειδικά οι χθεσινές δοκιμές εξελίχθηκαν με συναρπαστικό τρόπο.

Ο Φερνάντο Αλόνσο φαινόταν πως είχε αγκαλιάσει την pole position, ωστόσο ο Μαξ Φερστάπεν στον τελευταίο του γύρο έκανε μία εκπληκτική ανατροπή, καλύπτοντας σχεδόν τρία δέκατα στο τρίτο sector. Δεν επέτρεψε έτσι στον 41χρονο Ισπανό να εκκινήσει για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια ως επικεφαλής του grid!

Το πλήθος παρακολουθούσε κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια του Ολλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή και βλέποντας το όνομά του να ανεβαίνει στο τέλος ξανά στην κορυφή του πίνακα, η απογοήτευση ήταν διάχυτη, καθώς ο Αλόνσο πραγματοποιεί φέτος ένα αν μη τι άλλο επικό comeback με την Aston Martin.

“Πραγματικά πίστευα ότι στο τέλος ο Φερνάντο θα κατάφερνε να πάρει την pole”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιούις Χάμιλτον, εκφράζοντας και αυτός την προτίμησή του, στον πολύπειρο πιλότο.

Ο Αλόνσο εδώ και μία δεκαετία υπέμεινε ένα βασανιστήριο οδηγώντας μονοθέσια που δεν άρμοζαν στις οδηγικές του ικανότητες και το ταλέντο του, με συνέπεια να μείνει ακόμη και εκτός F1 για μία διετία (2019-20).

Ωστόσο, η μετακόμισή του από την Alpine στην Aston Martin αποδεικνύει ότι ο Αλόνσο μόνο ξοφλημένος δεν ήταν. Σε μία ομάδα λοιπόν, που έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο και του προσφέρει ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ο 41χρονος Ισπανός αποδεικνύει ότι είναι ο μοναδικός πιλότος που μπορεί να απειλήσει φέτος τις ασταμάτητες Red Bull, οι οποίες έχουν κάνει το 5×5 μέχρι στιγμές (τρεις νίκες ο Φερστάπεν, δύο ο Πέρες).

Σε κάθε περίπτωση, οι εμφανίσεις του Ισπανού φέτος είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τι σημαίνει ο Αλόνσο για τη Formula 1. “Πολλοί εκπλήσσονται που με βλέπουν να παλεύω ξανά για τις κορυφαίες θέσεις, όμως για μένα είναι απολαυστικό. Είναι πολύ ευχάριστο που οι νέοι θεατές βλέπουν ότι είμαστε και εμείς γρήγοροι”, σχολίασε ο Αλόνσο για την επιστροφή του στο κορυφαίο επίπεδο του ανταγωνισμού.

Ακόμη και ο ιπτάμενος Φερστάπεν στις δηλώσεις του παραδέχθηκε τον Αλόνσο, τονίζοντας πως για τον ίδιο δεν αποτελούν έκπληξη τα κατορθώματα του Ισπανού. “Μεγάλωσα παρακολουθώντας τον Φερνάντο, το στιλ του είναι εντυπωσιακό”, είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός πιλότος.

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι αν μπορεί ο Αλόνσο να απειλήσει τον Φερστάπεν και να διεκδικήσει μία νίκη, την πρώτη του μετά το 2013, στην Καταλονία, όταν ήταν ακόμη με τα χρώματα της Ferrari.

Ο Αλόνσο θεωρεί ότι αν κυλήσουν όλα ομαλά σήμερα στο Μονακό, θα ανέβει για πέμπτη φορά στο βάθρο την τρέχουσα σεζόν, μετά τις τρίτες θέσεις που πήρε σε Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία και Μαϊάμι.

Βέβαια, το Μονακό είναι από τα πιο απαιτητικά Grand Prix της χρονιάς και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός λάθους pit stop, μίας εγκατάλειψης, ή ενός ευνοϊκού safety car, που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Σημειώνεται ότι από το 2015 και τον Νίκο Ρόσμπεργκ, δεν έχει καταφέρει κανένας να κάνει το back to back στη γαλλική ριβιέρα. Το 2016 κέρδισε ο Χάμιλτον, το 2017 ο Φέτελ, την επόμενη σεζόν ο Ρικιάρντο, το 2019 επανήλθε στην κορυφή ο Χάμιλτον, το 2020 ο αγώνας δεν έγινε λόγω Covid, ενώ την προηγούμενη διετία πρώτευσαν ο Φερστάπεν και ο Πέρες.

Ασφαλώς, στο Μονακό o poleman έχει πάντα τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει, διότι το προσπέρασμα θεωρείται απαγορευτικό. Επομένως ο Φερστάπεν είναι δικαιωματικά το γκράντε φαβορί στο 1.35. Αν πάντως ο Αλόνσο καταφέρει να… πιάσει στον ύπνο τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην εκκίνηση και μπει μπροστά στην πρώτη στροφή, τότε δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κούρσα μέχρι και την καρό σημαία.

Επίσης, ας έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει πρόβλεψη για ψιλόβροχο, άρα αν συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνεται η πιθανότητα ατυχημάτων στους στενούς δρόμους του Πριγκιπάτου, όπου σε κάθε στροφή παραμονεύουν οι μπαριέρες. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Αλόνσο είναι ειδικός στην οδήγηση υπό βροχή κι ως ο πιο έμπειρος πιλότος στο grid θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του Φερστάπεν αν τελικά ο αγώνας διεξαχθεί με τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Στοιχηματικά λοιπόν, αν αξίζει κάτι είναι η νίκη του Αλόνσο σε απόδοση 3,90. Ο Ισπανός έχει την εμπειρία και την ταχύτητα να διαχειρίζεται μεγάλους αγώνες. Η Aston Martin έχει φέτος το pace και την αξιοπιστία για να σταθεί ανταγωνιστικά και όλοι οι φαν της Formula 1 ελπίζουν ότι η μεγάλη επιστροφή του Αλόνσο θα συνδυαστεί και με μία σπουδαία πρωτιά, στα πρότυπα χολιγουντιανού σεναρίου. Και τι καλύτερο μέρος από το Μονακό για να κάνει κάτι τέτοιο…

EASY MEDIANETWORK
Close