Με τη φόρα του Λιβάι…

Με τη φόρα του Λιβάι…

Άλλη μία εβδομάδα ευρωπαϊκών κυπέλλων έρχεται μπροστά μας και ως χώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίζουν και οι πέντε εκπρόσωποί μας. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης έκαναν τον καθήκον τους στον δεύτερο προκριματικό γύρο και έτσι η Ελλάδα πήρε πολύτιμους βαθμούς για το ranking της στην κατάταξη της UEFA.

Τώρα, στη… φωτιά θα πέσουν τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο Ολυμπιακός, επομένως το ελληνικό ενδιαφέρον θα χτυπήσει “κόκκινο” τις επόμενες ημέρες, αφού όλο το Big5 θα βρίσκεται σε διαδικασία ευρωπαϊκών προκριματικών.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ότι θα έχει μίνιμουμ δύο ομάδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) σε ευρωπαϊκό όμιλο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βέβαια για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου θα ήταν ευχής έργον να περάσουν και οι υπόλοιπες τρεις.

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι στην 20η θέση, έχοντας σε απόσταση αναπνοής πίσω της την Πολωνία και μόλις 125 βαθμούς μπροστά της την Κροατία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οι ελληνοκροατικές μάχες της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του ΠΑΟΚ με τη Χάιντουκ θα κρίνουν πάρα πολλά για την κατάταξη της χώρας μας.

Πρώτη τον ευρωπαϊκό χορό θα σύρει η ΑΕΚ, που την Τρίτη υποδέχεται την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόκειται ασφαλώς για μία ιστορική αναμέτρηση, αφού θα είναι το παρθενικό ευρωπαϊκό παιχνίδι της Ένωσης στην OPAP Arena.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ προκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση από τον β’ προκριματικό, αφού κέρδισε με συνολικό σκορ 6-0 την Αστάνα. Οι πρωταθλητές Κροατίας έχουν δώσει ήδη φέτος πέντε επίσημα παιχνίδια, μαζί με το Σούπερ Καπ και τα δύο για την κροατική λίγκα.

Φυσικά, μιλάμε για την πιο επιτυχημένη ομάδα της Κροατίας, που κατακτάει το πρωτάθλημα σταθερά από το 2018. Στον πάγκο της είναι ο γνώριμος μας Ιγκόρ Μπίστσαν (άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού). Επίσης, στο ρόστερ της ανήκει και ο άλλοτε χαφ του ΠΑΟΚ, Γιόζιπ Μίτσιτς, ενώ στην ευρωπαϊκή λίστα δηλώθηκαν κανονικά οι διεθνείς Κροάτες Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (γκολκίπερ) και Μπρούνο Πέτκοβιτς (φορ), που ενδέχεται να πωληθούν μέχρι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

Από εκεί και πέρα, χρειάζονται προσοχή ο διεθνής με το Αζερμπαϊτζάν φορ/εξτρέμ Μαχίρ Εμρέλι και ο πολύπειρος φορ Γιόζιπ Ντρμιτς, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί και στην Μπουντεσλίγκα. Στο ρόστερ ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, όπως οι ανερχόμενοι σταρ Γιόζιπ Σούταλο (στόπερ), Λούκα Ιβάνουσετς (εξτρέμ) και Μάρτιν Μπατούρινα (μεσοεπιθετικός), αλλά και ο έμπειρος αμυντικός Στέφαν Ριστόφσκι (διεθνής με τη Βόρεια Μακεδονία, πρώην άσος της Σπόρτινγκ).

Γενικά, η Ντιναμό είναι ένας πολύ υπολογίσιμος αντίπαλος, ωστόσο οι μπουκ θεωρούν ότι η πρόκριση είναι στο 50-50. Η ΑΕΚ μπορεί πέρυσι να μη συμμετείχε καθόλου στην Ευρώπη και πρόπερσι να αποκλείστηκε απρόσμενα από τη Βελέζ Μόσταρ, ωστόσο τα δεδομένα φέτος είναι πολύ διαφορετικά.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα κατάφερε πέρυσι να κατακτήσει το νταμπλ, αποδίδοντας σύγχρονο, κάθετο και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ο Αργεντινός τεχνικός έχτισε μία σούπερ αθλητική ομάδα, που πρεσάρει ασφυκτικά τον αντίπαλο, κλέβει μπάλες ψηλά στο γήπεδο και χτυπάει άμεσα, χωρίς περιττές πάσες.

Τον Ιούλιο, η ΑΕΚ έκανε τη μεγάλη υπέρβαση αγοράζοντας τον Πινέδα από τη Θέλτα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες επέκτεινε το συμβόλαιο του Λιβάι Γκαρσία μέχρι το 2028, αγνοώντας τις σειρήνες από τη Γαλλία.

Έτσι λοιπόν, οι δύο MVP της περσινής σεζόν θα είναι σημαιοφόροι στην προσπάθεια των κιτρινόμαυρων να επιστρέψουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από πέντε χρόνια.

Με βάση τα όσα έχει δείξει η ΑΕΚ στα φιλικά, όπου έβαλε συνολικά 14 γκολ σε Αντβέρπ, Σαχτάρ, Βόλο και Τράμπζονσπορ η αλήθεια είναι πως δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται την Ντιναμό. Ειδικά ο Λιβάι έδειξε πως βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση και η συγκέντρωσή του δεν επηρεάστηκε καθόλου από το υπαρκτό και έντονο ενδιαφέρον της Λανς.

Ο άσος από το Τρίνινταντ ήταν πέρυσι ο κορυφαίος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος και όλα δείχνουν ότι θα μπει με την ίδια φόρα και φέτος, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι έχει βάλει ήδη 6 τέρματα στα φιλικά.

Προς το παρόν οι στοιχηματικές εταιρίες δεν έχουν βγάλει αποδόσεις σκόρερ για την πρώτη αναμέτρηση με την Ντιναμό, ωστόσο δίνουν φαβορί την ΑΕΚ σε τιμές πέριξ του 2,15. Κάτι όχι παράλογο, δεδομένου ότι το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα είναι στρωμένο από πέρυσι και προς το παρόν δεν έχει προκύψει καμία σοβαρή απώλεια.

Τουναντίον έχει αποκτηθεί ως έξτρα λύση μεσοεπιθετικά ο Ροδόλφο Πιζάρο, ενώ τα τυπικά απομένουν και για να πέσουν οι υπογραφές και στην περίπτωση του Εζέκιελ Πόνσε, ενός δοκιμασμένου επιθετικού. Ο τελευταίος δεν έχει δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα, ωστόσο όλες οι ομάδες έχουν το δικαίωμα μέχρι και δύο αλλαγών 24 ώρες πριν το πρώτο ματς, επομένως δεν αποκλείεται τελικά ο Πόνσε να συμπεριληφθεί κανονικά στα πλάνα του Αλμέιδα για ματς με τους Κροάτες.

Όπως και να έχει, στην Ένωση ξέρουν πως αν αποκλείσουν την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, θα παίξουν στα πλέι οφ με την ταμπέλα του ισχυρού και θα έχουν αντίπαλο μία από τις Κλάκσβικ, Μόλντε, Μακάμπι Χάιφα, Σλόβαν Μπρατισλάβα, ‘Αρη Λεμεσού και Ράκοφ. Εν ολίγοις, αν η ΑΕΚ περάσει τους πρωταθλητές Κροατίας, ενδέχεται στην επόμενη φάση να έχει πιο εύκολο έργο. Το σενάριο να μπει η ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρεται αυτή τη στιγμή στο 3,50.

EASY MEDIANETWORK
Close