Κίνηση - ματ από τον Γιοβάνοβιτς...

Η κίνηση-ματ του Ιβάν: Ο παίκτης - κλειδί του Γιοβάνοβιτς στο ντέρμπι της Κυριακής στο "Καραϊσκάκης"

Η προετοιμασία των δύο αιωνίων μπαίνει στην τελική της ευθεία εν όψει του μεγάλου ντέρμπι της Κυριακής στο “Καραϊσκάκης”. Οι μπουκ θεωρούν φαβορί τον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Παναθηναϊκός επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ρεκόρ 3-4-1 κόντρα στους ερυθρόλευκους από το 2021 και μετά.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στη διακοπή με το επιβλητικό 5-0 επί του Ατρόμητου. Προηγουμένως είχε σταθεί όρθιος (0-0) στη Χάιφα με τη Μακάμπι παρά τη μέτρια εμφάνισή του, ενώ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μπορεί να ισοφάρισε στο 96′, ωστόσο έκανε το καλύτερό του ημίχρονο φέτος, στο πρώτο 45λεπτο.

Γενικά, ο Παναθηναϊκός σε σύγκριση με πέρυσι είναι μία ομάδα με σαφώς διαφορετική φιλοσοφία και κατεύθυνση στο γήπεδο. Πολύ πιο επιθετικός και παραγωγικός, κάτι άλλωστε που μαρτυρούν και οι αριθμοί του. Οι πράσινοι έχουν φέτος 21 γκολ σε επτά αγωνιστικές, όταν την περσινή σεζόν έβαλαν όλα κι όλα 38 σε ολόκληρη την κανονική περίοδο.

Μένει λοιπόν να φανεί αν ο Παναθηναϊκός θα παίξει με το ίδιο θράσος και θάρρος και στο Φάληρο ή ο Γιοβάνοβιτς θα προτιμήσει μία πιο συντηρητική λογική, όπως έκανε για παράδειγμα κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα, γυρίζοντας το σύστημα σε 4-3-3 με τρεις κεντρικούς χαφ, τον Αράο, τον Τσέριν και τον Βιλένα.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως, είναι πως ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί με το κλασικό του 4-2-3-1. Ο Γιοβάνοβιτς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περάσει μήνυμα ηττοπάθειας. Άλλωστε, ο Σέρβος τεχνικός θεωρεί ότι φέτος οι πράσινοι έχουν το κορυφαίο ρόστερ στην Ελλάδα και εντός συνόρων μπορούν σε οποιαδήποτε έδρα να παίξουν κυριαρχικά και με στόχο τη νίκη.

Παίρνοντας λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, στον άσο θα επιστρέψει ο Μπρινιόλι αντί του Λοντίγκιν, που έπαιξε με τον Ατρόμητο. Στους στόπερ το δίδυμο Σένκεφελντ-Γεντβάι δεν σπάει από τη στιγμή που είναι τραυματίες οι Μάγκνουσον και Πάλμερ Μπράουν. Στους μπακ έχουν το προβάδισμα οι Χουάνκαρ και Κώτσιρας, χωρίς όμως να αποκλείεται η χρησιμοποίηση είτε του Μλαντένοβιτς, είτε του Βαγιαννίδη.

Στους χαφ, ο Αράο έχει πλέον ξεπεράσει τον Πέρεθ στο ροτέισον και ο Τσέριν, που σκόραρε μάλιστα με την εθνική Σλοβενίας, φαίνεται πως βρίσκεται ένα κλικ πιο μπροστά αυτή τη στιγμή από τον Βιλένα.

Στη μεσοεπιθετική γραμμή οι Παλάσιος και Μπερνάρ μοιάζουν σίγουροι. Από εκεί και πέρα παίζεται μία θέση μεταξύ Μαντσίνι και Τζούριτσιτς. Ο Γιοβάνοβιτς έβαλε μαζί τους Μπερνάρ και Τζούριτσιτς κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και στο Φάληρο, μετακινώντας τον Βραζιλιάνο στην αριστερή πτέρυγα. Ειδάλλως, θα παίξει αριστερός εξτρέμ ο Μαντσίνι και ο Μπερνάρ πίσω από τον Ιωαννίδη, που αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος φορ του πρωταθλήματος.

Ο 23χρονος στράικερ είναι ο πιο παραγωγικός παίκτης του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν με 6 γκολ και 4 ασίστ σε 15 συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις. Στο πρόσφατο παιχνίδι της Ελλάδας με την Ολλανδία για τα προκριματικά του Euro λίγο έλειψε να φέρει βόλτα μόνος του ολόκληρη την ολλανδική άμυνα, με αντιπάλους τον Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ και τον Ακέ της Σίτι.

Η παρουσία του στο ντέρμπι θα είναι ασφαλώς κλειδί για τον Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού εντοπίζεται στο κέντρο της άμυνας. Οι ερυθρόλευκοι έχουν πληρώσει ουκ ολίγες φορές τις γκάφες των κεντρικών τους αμυντικών.

Εκτός απροόπτου, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα επιλέξει τον Ντόη δίπλα στον Ρέτσο, αφού ο Φρέιρε προέρχεται από τραυματισμό. Και οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού είναι επιρρεπείς στο λάθος. Ο Ρέτσος για παράδειγμα υπέπεσε σε ένα… ανόητο πέναλτι στο παιχνίδι με τη Φράιμπουργκ, ενώ ο Ντόι αποβλήθηκε κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα.

Όσο πιο πολλές φορές έρθει σε επαφή με την μπάλα ο Ιωαννίδης, τόσο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στους αμυντικούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν φημίζονται για την ψυχραιμία τους. Ο φορ του Παναθηναϊκού έχει τη δυνατότητα να τους προκαλέσει φθορά. Μπορεί να κερδίσει φάουλ σε καλά σημεία γύρω από την αντίπαλη περιοχή, να προστατεύσει την κατοχή για να ανέβουν και οι υπόλοιπες γραμμές και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις με κάποια ατομική ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρέτσος θεωρείται πρώτο φαβορί από την πλευρά του Ολυμπιακού για να δεχθεί κάρτα στο 2,32, ενώ ο Ντόι παίζει στο 2,75. Οι αντίστοιχες αποδόσεις τους για να δεχθούν κόκκινη κάρτα είναι στο 9,50 και το 12,00. Από την άλλη, το ενδεχόμενο να σκοράρει ο Ιωαννίδης στο “Καραϊσκάκης” προσφέρεται στο πλουσιοπάροχο 5,00.

EASY MEDIANETWORK
Close