Κίνηση - ματ από τον Γιοβάνοβιτς...

Ευρώπη τέλος, αλλά…: Ο Ιβάν το παίρνει πάνω του

Ο Παναθηναϊκός βίωσε την Πέμπτη έναν πολύ σκληρό αποκλεισμό στην Ευρώπη, χάνοντας μέσα στη Λεωφόρο με 2-1 από τη Μακάμπι Χάιφα, μία καλή ομάδα, σε καμία περίπτωση όμως καλύτερη από εκείνον.

Οι πράσινοι ξεκίνησαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους στο Γιουρόπα Λιγκ, με νίκη επί της Βιγιαρεάλ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και ισοπαλία στο Ισραήλ. Έχοντας τέσσερις βαθμούς στα πρώτα δύο ματς, ουσιαστικά χρειάζονταν μόλις έναν πόντο στα επόμενα τέσσερα για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την παρουσία τους στον ενδιάμεσο γύρο του Κόνφερενς Λιγκ, δηλαδή την ευρωπαϊκή τους συνέχεια και τον Φεβρουάριο.

Αντ’ αυτού, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνώρισε τέσσερις διαδοχικές ήττες κι έχασε ουσιαστικά μέσα από τα χέρια της τη δυνατότητα να συνεχίσει στα ευρωπαϊκά κύπελλα και το 2024. Είναι αλήθεια πως έγιναν αρκετά λάθη στη διαχείριση αυτών των παιχνιδιών, ιδίως των δύο κολλητών με τη Ρεν, όπου ο Παναθηναϊκός μπορούσε σίγουρα να έχει καλύτερη συγκομιδή.

Κακά τα ψέματα όμως, από το καλοκαίρι του 2021, που ανέλαβε την ομάδα ο Γιοβάνοβιτς, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αποτυχία του στον πάγκο του τριφυλλιού. Ο Παναθηναϊκός επλήγη πολλαπλά από αυτό τον αποκλεισμό. Οικονομικά, βαθμολογικά στην κατάταξη της UEFA και σε επίπεδο πρεστίζ.

Από την άλλη όμως, όποιος λησμονεί τι έχει προσφέρει ο Γιοβάνοβιτς αυτά τα 2,5 χρόνια που καθοδηγεί τον Παναθηναϊκό είναι το λιγότερο αγνώμων. Μιλάμε για τον προπονητή που κυριολεκτικά αναμόρφωσε την ομάδα. Με τον Σέρβο στο τιμόνι του, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στους τίτλους μετά από οκτώ χρόνια, κατακτώντας το κύπελλο το 2022. Πέρυσι επανήλθε σε τροχιά πρωταθλητισμού, χάνοντας το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες από την ΑΕΚ και φέτος επανέφερε την ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους έπειτα από επτά χρόνια.

Για όσους έχουν κοντή μνήμη, ο Παναθηναϊκός το 2018 είχε τερματίσει 11ος στη Σούπερ Λιγκ, το 2019 8ος και την επόμενη διετία είχε ως ταβάνι την 4η θέση. Προ Γιοβάνοβιτς δηλαδή, ήταν ο… φτωχός συγγενής στο Big 4. Τώρα, το τριφύλλι διεκδικεί ισότιμα τον τίτλο, είναι στην κορυφή της βαθμολογίας μετά τον πρώτο γύρο και θεωρείται δεύτερο φαβορί από τους μπουκ στο 3,50, πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Το να αμφισβητείται Γιοβάνοβιτς τούτη εδώ τη στιγμή είναι εντελώς άτοπο και άκαιρο. Προφανώς η εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη, διότι μόνο έτσι πάνε μπροστά τα μεγάλα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός, ωστόσο η ισοπέδωση δεν βοηθάει κανέναν.

Προφανώς, με την ομάδα πλέον να είναι εκτός Ευρώπης, ο απόλυτος και βασικός στόχος της σεζόν είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια! Η σούμα λοιπόν θα γίνει στο τέλος κι αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής, τότε ευλόγως θα ανοίξει η κουβέντα για το αν έκλεισε ο κύκλος του Γιοβάνοβιτς.

Μέχρι τότε όμως, έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη γύρο και τα πλέι-οφ, δηλαδή συνολικά 23 αγώνες. Στον Παναθηναϊκό το μόνο που σκέφτονται τώρα, είναι το αποψινό παιχνίδι με τον Ατρόμητο.

Για τους πράσινους είναι κομβικό να αφήσουν γρήγορα πίσω τους την άσχημη βραδιά της Πέμπτης και να ξεκινήσουν με το δεξί τον β’ γύρο, παραμένοντας επικεφαλής στη βαθμολογία.

Το Περιστέρι δεν είναι από τις φιλόξενες έδρες της κατηγορίας, ωστόσο με τον Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός μετράει κόντρα στον Ατρόμητο 6/6 νίκες (!) σε πρωτάθλημα και κύπελλο ανεξαρτήτως έδρας και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι προσφέρεται μόλις στο 1,40-1,45 για να κερδίσει και απόψε.

EASY MEDIANETWORK
Close