Έτσι θέλουν να τον βλέπουν: Η κίνηση - ματ του Γιοβάνοβιτς μέσα στο "Καραϊσκάκης"

Έτσι θέλουν να τον βλέπουν: Η κίνηση - ματ του Γιοβάνοβιτς μέσα στο "Καραϊσκάκης"

Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι της σεζόν μπορεί να μην ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της κροτίδας που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο και τραυμάτισε τον Χουάνκαρ, ωστόσο όσα διαδραματίστηκαν στο πρώτο ημίχρονο είναι σίγουρο πώς γέμισαν αισιοδοξία τους φίλους του Παναθηναϊκού εν όψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν φοβήθηκε την επιθετικότητα που βγάζει κατά κανόνα ο Ολυμπιακός στην έδρα του και κατέβασε ένα αν μη τι άλλο τολμηρό σχήμα, το οποίο στο πρώτο 45λεπτο τον δικαίωσε απόλυτα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Σέρβος τεχνικός είχε δεχθεί κριτική για την απόφασή του να παίξει μαζί με Μπερνάρ και Τζούριτσιτς στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-1 στη Λεωφόρο. Πολλοί υποστήριξαν ότι με το συγκεκριμένο δίδυμο πίσω από τον Ιωαννίδη ο Παναθηναϊκός δεν είχε την απαιτούμενη ένταση για να ματσάρει το φίσικαλ παιχνίδι της Ένωσης.

Ο Γιοβάνοβιτς ωστόσο έκλεισε τα αυτιά του σε όσους βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και επέλεξε να κάνει το ίδιο και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, μπορεί οι πράσινοι να χρειάστηκαν τελικά ένα γκολ του Γερεμέγεφ στο 96′ για να σώσουν την ισοπαλία, εντούτοις στο πρώτο ημίχρονο ήταν καταιγιστικοί και πραγματοποίησαν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους φέτος.

Μετά λοιπόν την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ήρθε και η πρώτη φετινή εκτός έδρας αποστολή σε ντέρμπι, κόντρα στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Ο Γιοβάνοβιτς επέμεινε στην επιλογή να έχει στο αρχικό σχήμα μαζί Μπερνάρ και Τζούριτσιτς και ουσιαστικά ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Παναθηναϊκός πάει στο “Καραϊσκάκης” για να κερδίσει και όχι να κλέψει αποτέλεσμα.

Και αυτό αποτυπώθηκε απόλυτα στο γήπεδο για 45 λεπτά. Δεν είναι μόνο το γκολ του Βαγιαννίδη, αλλά η συνολική εικόνα των πράσινων στο Φάληρο. Μία ομάδα με ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, συγκεκριμένη ταυτότητα και κυρίως αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να νικήσει σε οποιαδήποτε έδρα. Ο Μπρινιόλι ανησύχησε σε μόλις δύο περιπτώσεις, με τα σουτ των Φορτούνη και Ελ Κααμπί, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε σαφώς περισσότερες επικίνδυνες επισκέψεις στην εστία του Πασχαλάκη.

Η κίνηση ματ πάντως του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν ότι απλά ξεκίνησε μαζί τους Μπερνάρ και Τζούριτσιτς, απορρίπτοντας τη σκέψη ενός τρίτου χαφ, που θα έκανε πιο σφιχτή τη διάταξη της ομάδας του. Ο Σέρβος τεχνικός επιλέγοντας να βάλει στα αριστερά τον Παλάσιος, ο οποίος είναι εξαιρετικός σε τακτικό επίπεδο, ουσιαστικά απενεργοποίησε τον Ροντινέι. Ο Ολυμπιακός έχασε τα ανεβάσματα του Βραζιλιάνου μπακ, ο οποίος είναι κομβικός στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του.

Από την άλλη πτέρυγα, ο Μπερνάρ ως δεξιός εξτρέμ, είχε εντολή να συγκλίνει συνέχεια στο κέντρο για να δίνει στήριγμα στον Ιωαννίδη και μαζί να πέφτουν πάνω στους στόπερ του Ολυμπιακού. Έτσι, ο Βαγιαννίδης έπαιρνε όλη την πλευρά δεξιά παίζοντας ουσιαστικά σαν φουλ μπακ. Αντίθετα, ο Μλαντένοβιτς είχε εντολή να είναι πιο προσεκτικός στις προωθήσεις του και κατ’ αυτόν τον τρόπο έβγαλε σχεδόν τελείως εκτός παιχνιδιού τον Ποντένσε, ο οποίος δεν είχε όπως είπαμε δεν είχε στηρίγματα από τον Ροντινέι.

Οσο για τον Τζούριτσιτς έπαιζε θεωρητικά ως δεκάρι πίσω από τον Ιωαννίδη, ωστόσο περισσότερο κινούνταν στην αριστερή πλευρά για να δημιουργεί και αυτός πρόβλημα στον Ροντινέι μαζί με τον Παλάσιος. Πολλές φορές λοιπόν, Παλάσιος, Τζούριτσιτς και Μλαντένοβιτς δημιουργούσαν υπεραριθμία και σύγχυση στον δεξιό μπακ του Ολυμπιακού.

Παράλληλα, το δίδυμο χαφ του Παναθηναϊκού, Τσέριν και Πέρεθ κέρδισε τη μάχη από το ερυθρόλευκο δίδυμο με Καμαρά και Αλεξανδρόπουλο, που όπως φάνηκε δεν είχαν κατάλληλη χημεία.

Ο Γιοβάνοβιτς στο πρώτο ημίχρονο του αιώνιου ντέρμπι παρέδωσε σεμινάριο τακτικής με τον τρόπο που παράταξε την ομάδα του και οι πράσινοι, κυριαρχώντας μέσα στο “Καραϊσκάκης”, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι φέτος είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ για τον τίτλο.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους είχε την γρήγορη αντίδραση του Ολυμπιακού με το γκολ του Καμαρά, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια τα κατέστρεψε όλα ένας ανεγκέφαλος. Χάσαμε έτσι την ευκαιρία να δούμε πώς θα εξελίσσονταν ένα από τα καλύτερα αιώνια ντέρμπι των τελευταίων ετών, με δύο ομάδες που είχαν επιθετικό προσανατολισμό και βγήκαν στο γήπεδο να παίξουν ποδόσφαιρο και όχι να πάνε για… πόλεμο.

EASY MEDIANETWORK
Close