Έκπληξη μεγατόνων: Πάει για το απίθανο το ΠΑΣΟΚ…

Έκπληξη μεγατόνων: Πάει για το απίθανο το ΠΑΣΟΚ…

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν ασφαλώς ένα εκλογικό αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Πρόκειται για μία ιστορική επικράτηση, δεδομένου ότι ποτέ άλλοτε σε βουλευτικές εκλογές το πρώτο κόμμα δεν κατέγραψε double score (40,79% – 20,07%) έναντι του δεύτερου.

Η ΝΔ κέρδισε τις 58 από τις 59 περιφέρειες της Ελλάδας, χάνοντας μόνο αυτή της Ροδόπης. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνταν ως στόχο στην προεκλογική περίοδο την πρώτη θέση, έχασε σε απόλυτους αριθμούς, 600.000 ψήφους συγκριτικά με το 2019!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αφουγκραστεί την ελληνική κοινωνία, δεν μετέφρασε σωστά τα μηνύματά της και όπως αποδείχθηκε από την κάλπη ζούσε σε μία… παράλληλη πραγματικότητα, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανατρέψει τα πρωτεία της ΝΔ, η οποία τελικά ξεπέρασε «αναίμακτα» την τραγωδία των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία πρωτοφανής συντριβή, όμοια με αυτή που είχε γνωρίσει το ΠΑΣΟΚ το 2012. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως συνέπεια η ΝΔ να κερδίσει περιφέρειες που ιστορικά ανήκαν στον κεντροαριστερό χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη, που βάφτηκε για πρώτη φορά όλη μπλε, αλλά και λαϊκές περιφέρειες όπως ο Δυτικός Τομέας Αττικής, η Β’ Πειραιώς, η Δυτική Αττική και φυσικά η Αχαΐα, που για δεκαετία ήταν το προπύργιο της κεντροαριστεράς!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλέον καβάλα στο άλογο και όλα δείχνουν ότι θα δρομολογήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα δεύτερες εκλογές (μάλλον πάνε για τις 25/6), προκειμένου να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία, με τον εκλογικό νόμο της ΝΔ, που προβλέπει και μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκασμένος να περάσει σε μία φάση ενδοσκόπησης. Η προοδευτική παράταξη υποχρεούται να απαντήσει στα στρατηγικά της λάθη και να αποτιμήσει ψύχραιμα το εκλογικό αποτέλεσμα για να δει τι αλλαγές απαιτούνται, δεδομένου ότι είναι σίγουρο πως θα στηθούν εκ νέου κάλπες.

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα, είναι όμως προφανές πως το πολιτικό τοπίο στην κεντροαριστερά αλλάζει σημαντικά. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την επιστροφή στον «παραδοσιακό» δικομματισμό εκμεταλλευόμενο τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα αναπόφευκτα θα περάσει ένα διάστημα εσωστρέφειας.

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε σχεδόν 3,5 μονάδες την εκλογική του δύναμη συγκριτικά με τις εκλογές του 2019 και ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως στόχος του ιστορικού κινήματος είναι να γίνει ξανά «ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της ΝΔ»!

Χαρακτήρισε εκ νέου «χορηγό της ΝΔ» τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στις επόμενες εκλογές να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη διαβλέπουν ότι ανατέλλει μία εξαιρετική ευκαιρία ώστε να κερδίσουν κι άλλο έδαφος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τα ηνία στον κεντρώο και προοδευτικό χώρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τις διερευνητικές εντολές για σχηματισμό Κυβέρνησης θα οριστεί η ακριβής ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών και θα βγουν οι πρώτες στοιχηματικές αποδόσεις, όπου αναμένονται πολύ μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ας μην εκπλαγούμε για παράδειγμα, αν δούμε να αποτυπώνεται στις αποδόσεις μία εικόνα όπου το ΠΑΣΟΚ κοντράρει στα ίσα τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φαινόταν ουτοπικό μέχρι χθες…

EASY MEDIANETWORK
Close