Απανωτά είναι τα εκλογικά σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ! Μετά τις δύο διαδοχικές συντριβές στις βουλευτικές εκλογές ήρθε τώρα και η εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω.

Ενώ οι στοιχηματικές εταιρίες έδιναν μόλις στο 1,45 να είναι η Έφη Αχτσιόγλου η επόμενη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης με ένα εντυπωσιακό σπριντ τριών και κάτι εβδομάδων έκανε την ανατροπή στον α’ γύρο και θα πάει τώρα με σημαντικό προβάδισμα στο β’.

Οι μπουκ, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις κάλπες, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις αρχικές αποδόσεις καθώς ο Κασσελάκης έχει πλέον τον αέρα του νικητή. Υπενθυμίζεται, ότι πριν τον πρώτο γύρο προσφέρονταν στο 2,90 για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όλα δείχνουν ότι θα είναι φαβορί εν όψει του δευτέρου γύρου.

Ο Κασσελάκης συγκέντρωσε ένα ποσοστό λίγο πάνω από 45% την πρώτη Κυριακή, που μεταφράζεται σχεδόν σε 52.000 ψήφους. Αντίθετα, η Εφη Αχτσιόγλου, που θεωρητικά ως πολιτικό πρόσωπο εκφράζει πολύ καλύτερα την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε περίπου 10.000 λιγότερες ψήφους, δηλαδή ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 36%.

Το θετικό της υπόθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη συμμετοχή, αφού ψήφισαν πάνω από 147.000 άτομα, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συμμετοχή που δεν θα ξεπεράσει τις 55.000-60.000. Και όλα αυτά ενώ δεν προσήλθαν στην κάλπη περίπου 40.000 παλιά μέλη του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη στο β’ γύρο παραμένει ανοιχτή και φυσικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθεί η συμμετοχή τη δεύτερη Κυριακή και κυρίως πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι αυτών που επέλεξαν να στηρίξουν στον α’ γύρο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα. Και οι τρεις προαναφερθέντες πήραν σε απόλυτους αριθμούς πάνω από 20.000 σταυρούς, επομένως μπορεί να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο τη δεύτερη Κυριακή.

Ήδη με την πρώτη του αντίδραση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έλαβε πάνω από 9.500 ψήφους, άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στο β’ γύρο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μεταπολιτική», η οποία πλέον δίνει περισσότερο σημασία στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Πρακτικά «κάρφωσε» τον Κασσελάκη, υποστηρίζοντας πως πρώτευσε επειδή διαχειρίζεται άριστα την εικόνα του στα social media και όχι γιατί έχει έναν μεστό και ουσιαστικά πολιτικό λόγο.

Τα… μαχαίρια έβγαλε και η Εφη Αχτσιόγλου, που μέχρι πρότινος είχε ακολουθήσει μία πολύ πιο ήπια τακτική, χωρίς αιχμές στους συνυποψήφιους της. Μετά όμως το αποτέλεσμα της 17ης Σεπτεμβρίου τόνισε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορευτεί στα θολά νερά και με εύκολες λύσεις, παροτρύνοντας παράλληλα τα μέλη του κόμματους να προσέλθουν μαζικά στο β’ γύρο.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μέσα σε κλίμα πόλωσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης κουβαλάει πλέον μαζί του το κύμα ανατροπής, ωστόσο στο κατά μέτωπο μπρα ντε φερ με την Έφη Αχτσιόγλου δεν είναι εξασφαλισμένη μαθηματικά η νίκη του. Ειδικά μάλιστα αν σπεύσουν να ψηφήσουν και πολλά από τα μέλη του κόμματος, που απείχαν από τη χθεσινή διαδικασία.

Ό,τι και να γίνει πάντως την ερχόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένο πως θα περάσει σε μία νέα εποχή, όπου στο κόμμα θα υπάρχουν δύο ισχυρότατοι αντίρροποι πόλοι, με κίνδυνο ασφαλώς τη διάσπαση του…

EASY MEDIANETWORK
Close