Εκεί είναι ΟΑΚΑ…

Εκεί είναι ΟΑΚΑ…

Ο Ολυμπιακός εξ αρχής ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Basket League. Άλλωστε, μιλάμε για μία ομάδα που έχασε στο σουτ τη Euroleague, τερμάτισε πρώτη στην κανονική περίοδο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ στην Ευρώπη και ασφαλώς είναι αήττητη στις εντός συνόρων υποχρεώσεις 61 σερί ματς! Για την ακρίβεια, ο Ολυμπιακός του κόουτς Μπαρτζώκα έχει να χάσει σε ελληνική διοργάνωση από τις 22 Νοεμβρίου το 2021.

Παρόλα αυτά, η νίκη στον πρώτο τελικό επί του Παναθηναϊκού ήρθε με τα κόπων και βασάνων. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στην πρώτη περίοδο και προηγήθηκε με 12 πόντους διαφορά, στη συνέχεια όμως οι πράσινοι ισορρόπησαν την αναμέτρηση και παρουσιάστηκαν ευθέως ανταγωνιστικοί, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Το σύνολο του κόουτς Σερέλη κέρδισε με 19-15 το δεύτερο δεκάλεπτο και με 22-12 το τέταρτο. Μάλιστα, δύο λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης, οι πράσινοι προηγήθηκαν με 66-65 χάρη σε τρίποντο του Μάριους Γκριγκόνις (17 πόντους), παγώνοντας το ΣΕΦ. Έκτοτε όμως, οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν έξι βολές έναντι δύο των πράσινων και κατάφεραν τελικά να κάνουν το 1-0 στη σειρά.

Αμέσως μετά το ματς ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε πως η ομάδα του ήταν αδικαιολόγητα νευρική και υπογράμμισε πως όποιος νομίζει ότι η σειρά των τελικών θα είναι περίπατος, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σερέλης είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθαμε στο ΣΕΦ και παίξαμε στα ίσα τον Ολυμπιακό και δείξαμε ότι μπορούμε να τον κερδίσουμε».

Για τον Παναθηναϊκό λοιπόν, το ματς της Πέμπτης, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης που θα έχουν οι τελικοί, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι οι πράσινοι θέλουν επιτέλους να βάλουν στοπ στο αρνητικό σερί των 14 διαδοχικών ηττών στα αιώνια ντέρμπι.
Για το “τριφύλλι” είναι πλέον θέμα τιμής να κερδίσει τον Ολυμπιακό και να στείλει από φέτος το μήνυμα της αντεπίθεσης, εν όψει της ερχόμενης σεζόν, όπου είναι δεδομένο ότι το ρόστερ θα αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η εξέλιξη που είχε το πρώτο ματς έδειξε ότι αυτό δεν είναι και τόσο απίθανο να συμβεί. Άλλωστε, στο ΟΑΚΑ τα δεδομένα είναι πάντα πολύ διαφορετικά και με τη στήριξη του κόσμου του, ο Παναθηναϊκός ενδέχεται να βρει και καλύτερο επιθετικό ρυθμό, κάτι που του έλειψε στο ΣΕΦ, όπου είχε 6/25 τρίποντα (24%).

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι οι μπουκ στο Game 1 έβγαλαν το βασικό χάντικαπ στους 12,5 πόντους, ενώ στο Game 2 ο Ολυμπιακός είναι φαβορί μόλις στους 5,5 πόντους. Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Μάρτιο, οι ερυθρόλευκοι είχαν κερδίσει οριακά με 76-74 στο ΟΑΚΑ για τη regular season της Basket League. Επίσης, θα πρέπει να περιμένουμε στο δεύτερο παιχνίδι των τελικών αρκετά πιο προσεκτική διαιτησία, μετά την ανακοίνωση διαμαρτυρίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που έκανε λόγο για “διαιτητικά εγκλήματα” και απαίτησε ισονομία.

Συν τοις άλλοις, είναι εμφανές πως ο Ολυμπιακός ελλείψει του Αϊζάια Κάναν δεν έχει αξιόπιστο περιφερειακό σουτέρ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το πρόβλημα που προέκυψε με τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και ενδεχομένως δεν θα είναι 100% έτοιμος για το Game 2.

Τέλος, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κουβαλάει τον τίτλο του φαβορί τον υποχρεώνει όχι απλά να κερδίζει, αλλά να το κάνει και πειστικά. Οι ερυθρόλευκοι με την εξαιρετική παρουσία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, έχουν καταφέρει φέτος να θεωρείται λίγο-πολύ δεδομένο ότι θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι δεν αρκεί απλά να τα καταφέρουν, αλλά πρέπει να το πετύχουν και με στιλ, διότι σε αντίθετη περίπτωση τις εντυπώσεις θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κατά τα ψέματα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.

EASY MEDIANETWORK
Close