Ξέρουν τι παίζει: Τι ποσοστό δίνουν οι στοιχηματικές για νίκη Σύριζα, 37 ημέρες πριν τις εκλογές

Αντικαταστάτης Τσίπρα: Το πρόσωπο- έκπληξη που βλέπουν οι στοιχηματικές στο νο2 πάει για τη μεγάλη ανατροπή

Μετά από 15 συναπτά έτη στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να παραιτηθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου και ουσιαστικά να αποτραβηχτεί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Με αυτήν την απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο για τον προοδευτικό χώρο, ο οποίος πλέον είναι υποχρεωμένος να ανασυνταχθεί και να βρει τα πατήματά του, μετά το σοκ που προκάλεσε η παραίτησή του.

Πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος και τους πολιτικούς αναλυτές. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως είναι μία χαρισματική πολιτική προσωπικότητα, δεδομένου ότι ανέλαβε ένα κόμμα που κινούνταν στο 3%-4% και το έφτασε στο 36%, περνώντας δύο φορές το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως φυσιολογικό να επικρατούν συναισθήματα αφενός συγκίνησης, αφετέρου αμηχανίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο συγκεραστής όλων των απόψεων και των φωνών που ευδοκιμούσαν στο κόμμα.

Από εδώ και πέρα ο λόγος ανήκει στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Το αργότερο σε επτά με δέκα ημέρες θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να τεθεί κάποιος επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ένα πρόσωπο που δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, για να μην γείρει υπέρ του την κούρσα της διαδοχής. Κατά τα φαινόμενα αυτό το πρόσωπο θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η αρχαιότερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το καταστατικό, ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεχθεί από τη βάση των 172.000 μελών του κόμματος, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στον Ιούλιο. Όπως είναι φυσικό, ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα σενάρια αναφορικά με τους πιθανούς διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, με βάση τις διάφορες τάσεις που επικρατούν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν ήδη βγάλει και τις πρώτες αποδόσεις αναφορικά με τον επόμενο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρώτο φαβορί προβάλλει η Έφη Αχτσιόγλου σε αποδόσεις που κυμαίνονται από το 1.55 μέχρι το 1.60. Η κα. Αχτσιόγλου, η οποία είναι διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου και έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας, φαίνεται πως απολαμβάνει ευρείας αποδοχής τόσο από τους προεδρικούς όσο και από τη λεγόμενη Ομπρέλα και θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να σηματοδοτήσει την ανανέωση του κόμματος.

Στη δεύτερη θέση των φαβορί, σύμφωνα με τις στοιχηματικές αποδόσεις, από 2.20 έως 2.65 πλασάρεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απέχει από την πολιτική σκηνή. Παρόλα αυτά, έκανε αισθητή την παρουσία του πριν τις τελευταίες εκλογές, δηλώνοντας δημόσια τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, πυροδότησε διάφορα σενάρια επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν την ψήφιση του μνημονίου. Επομένως, θεωρείται ένα εντελώς άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο, που εκπροσωπεί το νέο και το ανανεωτικό.

Από εκεί και κάτω οι υπόλοιποι δελφίνοι φαίνεται πως συγκεντρώνουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες με βάση τις πρώτες στοιχηματικές αποδόσεις. Ο Αλέξης Χαρίτσης, που έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κυμαίνεται από το 5.50 μέχρι το 9.00. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, που έχει διατελέσει υφυπουργός Εργασίας, παίζει από το 6.00 ως το 8.00.

Ανάμεσα στους δελφίνους συμπεριλαμβάνεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε μπροστά στις δεύτερες εκλογές, προσπαθώντας να εκφράσει έναν ανανεωτικό και σύγχρονο λόγο, μακριά από το “μαύρο” και το τοξικό. Ο 37χρονος δικηγόρος-εργατολόγος είναι γιος του καθηγητή μαθηματικών, Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα, από τον Γιάννη Καλαμπόκα.

Θεωρείται επίσης άφθαρτο πρόσωπο στην Κουμουνδούρου και είναι από τα νέα ανερχόμενα “αστέρια” του προοδευτικού χώρου. Το… πρόβλημα στην περίπτωσή του είναι πως δεν εξελέγη βουλευτής. Άρα, αν εκλεγεί νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα θα πρέπει αναγκαστικά να πορευτεί με ένα σχήμα διαρχίας την επόμενη τετραετία, όπως δηλαδή και στην περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Οι μπουκ προσφέρουν το ενδεχόμενο ο Διονύσης Τεμπονέρας να είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από το 6.00 ως το 12.00.

Στην κούρσα της διαδοχικής ενδέχεται να λάβει μέρος και ο εκρηκτικός Παύλος Πολάκης, ο οποίος προσφέρεται για επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το 10.00 ως το 11.00. Αρκετά πιο χαμηλά παίζει η Ρένα Δούρου σε τιμές από το 18.00 ως το 25.00. Η κα. Δούρου φαίνεται πως απολαμβάνει τη στήριξη αρκετών στελεχών, μεταξύ αυτών και του Νίκου Παππά, ωστόσο δεν έχει την ίδια απήχηση στην κομματική βάση, ενώ στο βιογραφικό της “κουβαλάει” και την τραγωδία στο Μάτι, ως περιφερειάρχης Αττικής.

Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενός ιστορικού στελέχους, που έχει το ειδικό βάρος και τις γνώσεις για να σταθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πρόκειται άλλωστε για τον κύριο εκφραστή της Ομπρέλας, της εσωκομμματικής αριστερής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσακαλώτος είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος αν έδινε το “παρών” και ο Αλέξης Τσίπρας, ως αντίβαρο, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εναλλακτικές. Τώρα είναι αβέβαιο αν θα κατέβει στην κούρσα της διαδοχικής. Οι μπουκ πάντως τον προσφέρουν στο 12.00 για να είναι ο επόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

EASY MEDIANETWORK
Close