Αν το ματς του «στραβώσει»: Το κρυφό χαρτί του Ιβάν για ν’ αρπάξει την πρόκριση από την Μαρσέιγ

Αν το ματς του «στραβώσει»: Το κρυφό χαρτί του Ιβάν για ν’ αρπάξει την πρόκριση από την Μαρσέιγ

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές είναι συνυφασμένες με την ιστορία του Παναθηναϊκού. Μπορεί τα τελευταία χρόνια το “τριφύλλι” να απουσίαζε από το ευρωπαϊκό προσκήνιο, ωστόσο με την έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς όλα φαίνεται πως επιστρέφουν σε μία κανονικότητα.

Μετά την πρόκριση επί της Ντνίπρο-1, όπου ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό όμιλο ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια, ήρθε και η μεγάλη εμφάνιση κόντρα στη Μαρσέιγ, μία ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ, παίκτες με αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αυτοσκοπό την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μαρσέιγ μπήκε στο ζευγάρι με τον Παναθηναϊκό ως το απόλυτο φαβορί, όμως μετά τα όσα έδειξαν οι δύο ομάδες την περασμένη Τετάρτη στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, πλέον οι αποδόσεις πρόκρισης έχουν έρθει σχεδόν στο 50-50, με την Ολιμπίκ να προσφέρεται στο 1.80 και τους πράσινους στο 2.02.

Ασφαλώς, τα δεδομένα στο Βελοντρόμ θα είναι διαφορετικά. Εκεί, η Μαρσέιγ θα έχει στο πλευρό της 65.000 θεατές και σίγουρα θα παίξει με άλλον αέρα. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο παιχνίδι “έπνιξε” τους Μασσαλούς με το πρέσινγκ που έκανε και έφτασε σε σημείο να έχει 67% κατοχή μπάλας, εκμεταλλευόμενος βέβαια και την αποβολή του Κοντογκμπιά.

Μέσα στη Μασσαλία δεν θα είναι εύκολο ο Παναθηναϊκός να κρατήσει ξανά τόσο πολύ την μπάλα, ωστόσο είναι κομβικό όποτε μπορεί να παγώνει το ρυθμό, ώστε να απορροφάει την πίεση που εκ των πραγμάτων θα προσπαθήσει να ασκήσει η Μαρσέιγ.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, το δίδυμο Βιλένα-Περεθ να λειτουργήσει ψύχραιμα στις πρώτες μπάλες, να μην κάνει εύκολα πουλήματα και να βγάζει την ομάδα σε φάση μετάβασης. Επίσης, κρίνεται κομβικό ο Σπόραρ να κερδίσει μάχες από τα αντίπαλα στόπερ, προκειμένου να σπάει μπάλες αριστερά-δεξιά και να βάζει στο παιχνίδι τους εξτρέμ (πιθανότατα Μαντσίνι, Βέρμπιτς) με καλές προϋποθέσεις.

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως σε σύγκριση με πέρυσι, ο Γιοβάνοβιτς έχει έναν πολύ πιο γεμάτο πάγκο και μπορεί να επέμβει καθοριστικά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τις αλλαγές του. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λεωφόρο, στο γκολ συνεργάστηκαν ο Κλεϊνχέισλερ, ο Ιωαννίδης και ο Μπερνάρ, τρεις ποδοσφαιριστές δηλαδή που ήρθαν από τον πάγκο.

Ειδικά ο Ιωαννίδης μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτης κλειδί για τον Παναθηναϊκό, ακόμη και σε περίπτωση που στραβώσει το ματς και προηγηθεί η Μαρσέιγ. Ο διεθνής επιθετικός, μπαίνοντας συνήθως φρέσκος στο δεύτερο ημίχρονο, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι αντίπαλοι στόπερ έχουν δώσει ήδη πολλές μάχες με τον Σπόραρ και μπορεί να βοηθήσει πολυδιάστατα.

Παίζει με πλάτη, κρατάει μπάλα, ανεβάζει τους συμπαίκτες του, έχει τη δυνατότητα να απειλήσει κατά μέτωπο και κυρίως έχει το καθαρό μυαλό να διαβάσει σωστά τις φάσεις.

Για παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη, έδειξε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση στη φάση του γκολ και το σιγουρεψε, αφού ακινητοποίησε τους αντίπαλους αμυντικούς, στρώνοντας την μπάλα στον Μπερνάρ, με μία επαφή. Άλλος επιθετικός στη θέση του θα προσπαθούσε να κοντρολάρει με στόχο ίσως να εκτελέσει ο ίδιος και έτσι θα μειώνονταν αισθητά οι πιθανότητες επίτευξης γκολ.

Το ενδεχόμενο να σκοράρει ο Ιωαννίδης απόψε προσφέρεται στο 5.00, ενώ το σενάριο να πετύχει το τελευταίο γκολ της αναμέτρησης, δεδομένου ότι αναμένεται να παίξει ξανά ως αλλαγή εκτοξεύει την απόδοση στο 12.50!

Υπενθυμίζεται, ότι στο παιχνίδι της Σλοβακίας με την Ντνίπρο μπήκε αλλαγή στο 78′ και σκόραρε έξι λεπτά αργότερα με πέναλτι. Με τη Μαρσέιγ ο Γιοβάνοβιτς τον έβαλε στο 72′ και 11 λεπτά μετά έβγαλε την ασίστ. Πολύ πιθανό απόψε να τον χρειαστεί ακόμη πιο νωρίς.

EASY MEDIANETWORK
Close