Νικητής εκλογών 2023: Οι στοιχηματικές εκθέτουν τις δημοσκοπήσεις…

Αλλαγή λίγες ώρες πριν τις εκλογές: Τι ποσοστό δίνουν πλέον οι στοιχηματικές στη «Νίκη» για να μπει στη βουλή

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές και με σχεδόν δεδομένη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο τι θα γίνει στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να πάμε σε ένα ολονύχτιο θρίλερ την Κυριακή σε σχέση με τα μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή. Άλλωστε, βασικός στόχος της ΝΔ στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία ήταν ο κατακερματισμός των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, διότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μένει εκτός κοινοβουλίου, τόσο περισσότερες έδρες θα πάρει το πρώτο κόμμα, άρα και πιο ισχυρή αυτοδυναμία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γενικότερα η “γαλάζια” παράταξη προσπάθησε να περιορίσει τις διαρροές στα δεξιά της και ειδικά προς το νεόκοπο κόμμα “Νίκη”, το οποίο προσέγγισε το όριο του 3% στις εκλογές της 21η Μαΐου.

Η αλήθεια είναι πως η “Νίκη”, μετά τις τελευταίες εκλογές, δεν ανέπτυξε την ίδια δυναμική και ρεύμα όπως για παράδειγμα η “Πλεύση Ελευθερίας”, που επίσης ήταν στο όριο για να μπει στη Βουλή τον Μάιο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εκτιμούσαν ότι η “Πλεύση Ελευθερίας” θα εισέλθει άνετα στη Βουλή την 25η Ιουνίου, ωστόσο δίσταζαν να πουν κάτι ανάλογο για τη “Νίκη”. Μάλλον λογικό, δεδομένου ότι στο χώρο της ακροδεξιάς ξεπήδησε ακόμη ένα κόμμα οι “Σπαρτιάτες”, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου.

Εκ των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να μπουν στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα, αφού ουσιαστικά απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο και αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η άνοδος του κόμματος “Σπαρτιάτες” δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο τη “Νίκη”. Αντίθετα, φαίνεται ότι συμπιέζει κυρίως τα ποσοστά της “Ελληνικής Λύσης”, η οποία όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί πιο χαμηλά συγκριτικά με τον Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δημοσκοπηκές έρευνες που διενεργήθηκαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, η “Νίκη” είναι είτε πάνω από το 3%, είτε έχει υψηλό άνω όριο που αγγίζει ή και ξεπερνάει το 4%.

Για παράδειγμα η MRB δίνει στη “Νίκη” ένα διάστημα από 2,5 έως 4,5% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Αντίστοιχα, η Alco της δίνει από 2,3 έως 3,9% και η MARC από 2,4 έως 4%. Μέσα στη Βουλή τη βλέπουν και οι υπόλοιπες εταιρίες, με τη Metron Analysis να τής δίνει μέση τιμή στο 3,6%, η Pulse 3,5% και η GPO 3%.

Οπως είναι λοιπόν φυσιολογικό, οι μπουκ έχουν πλέον περάσει σε τιμές φαβορί την είσοδο της “Νίκης” στη Βουλή και προσφέρουν το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει πάνω από 3% στις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε αποδόσεις από το 1.60 ως το 1.65. Αντίθετα, το ενδεχόμενο η “Νίκη” να μείνει εκτός κοινοβουλίου, δηλαδή να συγκεντρώσει Under 3% προσφέρεται σε τιμές αουτσάιντερ από το 2.15 ως το 2.25.

EASY MEDIANETWORK
Close