ΑΕΚ- Ολυμπιακός: Ο παίκτης - κλειδί που μπορεί να κρίνει το ντέρμπι

ΑΕΚ- Ολυμπιακός: Ο παίκτης - κλειδί που μπορεί να κρίνει το ντέρμπι

Την Κυριακή το βράδυ η ΑΕΚ περιμένει στην OPAP Arena τον Ολυμπιακό στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν στη Super League, ανάμεσα σε δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου.

Παρότι βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα και βαθμολογικά τίποτα δεν πρόκειται να κριθεί, το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ουσιαστικά μία πρώτη μέτρηση δυνάμεων και σίγουρα αν προκύψει από αυτό νικητής, θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία των δύο ομάδων.

Η ΑΕΚ διατήρησε αναλλοίωτο τον περσινό της κορμό και πρακτικά γνωρίζουμε τι θα δούμε πάνω-κάτω από τον Ματίας Αλμέιδα. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έκανε 18 μεταγραφές και μετά από ένα αν μη τι άλλο άριστο ξεκίνημα με ρεκόρ 6-1-0 σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, τώρα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε μία τόσο δύσκολη έδρα και με έναν άμεσο ανταγωνιστή του.

Μέχρι στιγμής, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ επιλέγει σύστημα σε διάταξη 4-2-2-2. Μένει τώρα να φανεί και στην πράξη αν θα παραμείνει πιστός στο πλάνο του στο πρώτο ντέρμπι της καριέρας του επί ελληνικού εδάφους, ή θα προτιμήσει κάποια πιο σφιχτή παραλλαγή με τρίτο χαφ τον Ιμπόρα και τον Μπιελ εκτός ενδεκάδας.

Στον αντίποδα, ο Αλμέιδα καλείται να διαχειριστεί τις σημαντικές απουσίες των Λιβάι Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς και Μάνταλου. Επίσης, είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να ξεκινήσει βασικός ο Αραούχο, που ακόμη δεν βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς. Εν ολίγοις, η ΑΕΚ στο πρώτο μεγάλο ματς της σεζόν για το πρωτάθλημα θα πάει αναγκαστικά με εναλλακτική σύνθεση στην επίθεσή της.

Η Ένωση έχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ της και πολλές επιλογές για να αναπληρώσει τις απουσίες, ωστόσο κακά τα ψέματα, είναι εντελώς διαφορετικό να παίζεις με επιθετικό δίδυμο τους Γκαρσία και Αραούχο σε σύγκριση με το Πόνσε-Τσούμπερ. Προφανώς, η ολοκαίνουρια άμυνα του Ολυμπιακού θα δεχόταν πολύ μεγαλύτερα φορτία και πίεση αν είχε απέναντι της το “καλό” δίδυμο της ΑΕΚ.

Το θετικό για τους πρωταθλητές είναι ότι συνεχίζουν να δημιουργούν ευκαιρίες με πολύ μεγάλη συχνότητα, όπως έκαναν και πέρυσι. Βέβαια, στο πρώτο κομμάτι της φετινής σεζόν η ΑΕΚ φανέρωσε μία σχετική δυσκολία στο να βάλει την μπάλα στα δίχτυα. Με τον Πανσερραϊκό παρότι έσπασε τα κοντέρ στα xGoals σημείωσε μόλις ένα τέρμα. Με την Αντβέρπ, στο Βέλγιο, έπαιξε ένα ημίχρονο με παίκτη παραπάνω και δεν κατάφερε να σκοράρει, ενώ στη ρεβάνς της OPAP Arena σκόραρε στο 90′.

Με τον Πόνσε λοιπόν να μην έχει ακόμη μπει στο κλίμα της ομάδας και να μοιάζει κάπως έξω από τα νερά του, για να μπορέσει η ΑΕΚ να μετουσιώσει την πίεση της σε γκολ θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε πράγματα από τους ακραίους της. Πιθανότατα, ο Αλμέιδα θα παίξει με τον Αμπραματ δεξιό εξτρέμ και τον Πινέδα αριστερό.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι παίκτες της ΑΕΚ υπερισχύουν κατά κράτος σε physicality απέναντι στους ακραίους του Ολυμπιακού, τον Μπιελ και τον Φορτούνη, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν την τάση να συγκλίνουν προς το κέντρο. Με τον τρόπο που παίζει ο Μαρτίνεθ, αν ο Φορτούνης και ο Μπιελ δεν δώσουν ικανές βοήθειες στους μπακ, η ΑΕΚ θα μπορέσει ενδεχομένως να βρει καταστάσεις ένας μεν έναν με πρωταγωνιστές τους Αμπραματ και Πινέδα.

Ειδικά, από τον Πινέδα, που πέρυσι αναδείχθηκε MVP ολόκληρου του πρωταθλήματος, ο Αλμέιδα περιμένει ένα μεγάλο ματς. Ο Μεξικανός άσος είναι παίκτης που μπορεί με μία του ενέργεια να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα και με τον Αλμέιδα έχει ανταποκριθεί σε παραπάνω από μία θέσεις. Μπορεί αύριο να ξεκινήσει αριστερός εξτρέμ, δεν αποκλείεται όμως στην πορεία να τον δούμε κεντρικό χαφ, ακόμη και μπακ εφόσον ο Αλμέιδα αποφασίσει να παίξει φουλ επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πινέδα αποτελεί βαρόμετρο για την ΑΕΚ, ειδικά τώρα που λείπουν οι Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς και δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος για 90λεπτο ο Αραούχο. Το ενδεχόμενο να σκοράρει ο Μεξικανός στο αυριανό ντέρμπι προσφέρεται στο 4,45!

EASY MEDIANETWORK
Close