Βιλένα: Το πιο δυνατό στοιχείο του παικταρά που αλλάζει τον Παναθηναϊκό

Μετά την απόκτηση του Φίλιπ Τζούριτσιτς ο Παναθηναϊκός έκανε και νέο ηχηρό μεταγραφικό χτύπημα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Τόνι Βιλένα από την Εσπανιόλ.

Δίχως καμία αμφιβολία με τον Σέρβο επιθετικό χαφ και τον Ολλανδό μέσο, οι πράσινοι ανεβάζουν κατακόρυφα την ποιότητά τους στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Ο Παναθηναϊκός πέρυσι έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική, διότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχτισε ένα συμπαγές και οργανωμένο σύνολο, με αρχές και εξαιρετικά σοβαρή αμυντική λειτουργία.

Τελικά, οι πράσινοι δεν κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές μετά από 13 χρόνια, πληρώνοντας τη δυσκολία που είχαν στο δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι. Ειδικά από τους χαφ, ο Παναθηναϊκός πήρε ελάχιστα πράγματα πέρυσι σε γκολ και ασίστ. Ακριβώς λοιπόν για αυτό το λόγο εστίασε τη μεταγραφική του ενίσχυση στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Ο Βιλένα είναι ακριβώς ο παίκτης που χρειάζονταν το τριφύλλι για να αλλάξει επίπεδο. Ένα οκτάρι με κάθετα τρεξίματα, που μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα, μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, μπορεί να πατήσει την αντίπαλη περιοχή, αλλά και να εκτελέσει έξω από αυτή. Διαθέτει ικανοποιητική τεχνική κατάρτιση και φημίζεται για την ένταση που βγάζει στο παιχνίδι του και φυσικά για το αριστερό του σουτ, που είναι “δυναμίτης”.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, οι Ολλανδοί έβλεπαν στο πρόσωπό του ένα κράμα μεταξύ Ντάβιντς και Ζέεντορφ. Στη Φέγενορντ πραγματοποίησε σπουδαίες χρονιές, αναδείχθηκε πρωταθλητής το 2017 και την ερχόμενη σεζόν έφτασε σε σημείο να σκοράρει 11 γκολ στην Eredivisie!

Στην ομάδα του Ρότερνταμ αγωνίστηκε μέχρι το 2019 και όταν ήρθε η κρίσιμη απόφαση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, θαμπώθηκε από τα χρήματα της Κράσνονταρ. Στη Ρωσία είναι αλήθεια πως φούσκωσε αρκετά τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αλλά το γεγονός ότι έφυγε από το κέντρο της Ευρώπης δεν τον βοήθησε να εξελιχθεί και να κάνει την καριέρα που θα μπορούσε.

Ναι μεν κατάφερε να κουνήσει σεντόνι, παίζοντας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως δεν εκπλήρωσε τις… προβλέψεις που τον ήθελαν ικανό να παίζει σε ομάδα τοπ επιπέδου σε ένα από τα μεγάλα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2021/22 βρέθηκε ως δανεικός στην Εσπανιόλ, όπου δεν κατάφερε να κολλήσει και πέρυσι αγωνίστηκε ξανά με τη μορφή του δανεισμού στη Σαλερνιτάνα, την οποία βοήθησε να σώσει με άνεση την κατηγορία. Ο Βιλένα ήταν βασικότατος στην ομάδα του Σαλέρνο και ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Serie A με 4 γκολ, παίζοντας κυρίως ως οκτάρι, υπό τις οδηγίες του Πάουλο Σόουζα.

Η Σαλερνιτάνα είχε την επιλογή να τον αγοράσει καταβάλοντας στην Εσπανιόλ ένα buy out 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο ο ιταλικός σύλλογος επέλεξε να βγάλει από τα ταμεία του 12,5 εκατομμύρια για να πληρώσει το buy out του φορ Μπουλαγιέ Ντιά, που έκανε πέρυσι θραύση με 16 γκολ. Και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για τον Παναθηναϊκό.

Το θετικό είναι πως ο Βιλένα βρίσκεται στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική του ηλικία (28 ετών). Προσαρμόζεται πλέον πολύ καλύτερα τακτικά και είναι σαφώς πιο κοντρολαρισμένος σε σύγκριση με τον ενθουσιώδη χαφ που είχαμε δει όταν η Κράσνονταρ είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Γενικά, πληροί τις προδιαγραφές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεδομένου μάλιστα ότι προέρχεται από μία αν μη τι άλλο γεμάτη σεζόν σε ένα σαφώς πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το ελληνικό.

Ο Βιλένα είναι ξεκάθαρο πως θα αλλάξει εντελώς την εικόνα των πράσινων, με το δυναμικό και aggressive αγωνιστικό του στιλ. Άλλωστε, μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει φορέσει 15 φορές τη φανέλα της εθνικής Ολλανδίας και έχει στην καριέρα του 63 γκολ και 44 ασίστ!

Κακά τα ψέματα, box o box χαφ όπως ο Βιλένα, που ξέρει να δημιουργεί, να εκτελεί και να κόβει σπανίζουν στον ελληνικό χάρτη. Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός μπορεί να υπερηφανεύεται πως μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει την κορυφαία μεταγραφή του καλοκαιριού, αναβαθμίζοντας αισθητά το ρόστερ του εν όψει και των κρίσιμων αγώνων με την Ντνίπρο-1 για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

EASY MEDIANETWORK
Close