Σιγά μη μασήσει ο Ζοτς...

Σιγά μη μασήσει ο Ζοτς...

Οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίαζε από την Euroleague η Παρτίζαν και όμως στην πρώτη της κιόλας σεζόν, μετά την επιστροφή της στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, βρίσκεται μόλις μία νίκη μακριά από την πρόκρισή της στο Final 4.

Το επίτευγμα των Σέρβων θα μπορούσε πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί κι ως ένα μικρό θαύμα, ωστόσο δεν θα πρέπει να μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ή έκπληξη, δεδομένου ότι μαέστρος της καλοκουρδισμένης ορχήστρας είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η Παρτίζαν είναι αλήθεια πως ξεκίνησε τη σεζόν με πολύ χαμηλά την μπάλα. Στο Βελιγράδι όλοι έλεγαν πως σε πρώτη φάση και μόνο η επάνοδος του κλαμπ στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια αποτελεί επιτυχία. Σταδιακά όμως, η Παρτίζαν άρχισε να βγάζει στο παρκέ όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ομάδες του Ζοτς.

Από εκεί λοιπόν, που η οκτάδα θεωρούνταν υπέρβαση, οι Σέρβοι έφτασαν σε σημείο το τελευταίο δίμηνο της regular season να παίζουν το καλύτερο και κυρίως πιο σύγχρονο μπάσκετ στην Ευρώπη. Η Παρτίζαν όχι μόνο μπήκε με τα… μπούνια στα playoffs, αλλά τέλειωσε την κανονική περίοδο με το κορυφαίο επιθετικό rating (123,5 πόντους ανά 100 κατοχές) στη διοργάνωση. Είχε δηλαδή καλύτερο rating ακόμη και από αυτό του Ολυμπιακού (120,1), που τερμάτισε πρώτος.

Η διασταύρωση την έφερε απέναντι στη Ρεάλ με μειονέκτημα έδρας και παρότι άπαντες είχαμε υποψιαστεί ότι θα αποδειχθεί σκληρό καρύδι για τη “βασίλισσα”, κανένας δεν πίστευε ότι η Παρτίζαν θα σπάσει όχι μία φορά, αλλά δύο την έδρα των Μαδριλένων.

Την πρώτη με το buzzer beater μαχαιριά του Κέβιν Πάντερ και τη δεύτερη παίζοντας πραγματικά επιβλητικό μπάσκετ. Ήταν τόσο εμφανής η ανωτερότητα της ομάδας του Ζοτς στο Game 2, που στη Ρέαλ δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την κατά κράτος ήττα τους και ήρθε στο τέλος ο Γιουλ, με ένα σκληρό αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Πάντερ να… ανατινάξει το κλίμα. Ο Αμερικανός αντέδρασε και τελικά το παρκέ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, αφού στη σύρραξη ενεπλάκησαν και οι δύο πεντάδες. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς με τις μπουνιές να πέφτουν βροχή και τον Γκερσόν Γιαμπουσέλι να… θυμίζει παλαιστή γκρεμίζοντας με λαβή κατς τον Εξουμ.

Η ουσία πάντως είναι, ότι ο Ομπράντοβιτς πήρε την ταυτότητα του Τσους Ματέο και η Παρτίζαν επέστρεψε από την πρωτεύουσα της Ισπανίας με δύο νίκες στις αποσκευές της. Από εκεί λοιπόν που ήταν αουτσάιντερ στο 3,70-3,80, τώρα προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 στο 1,25. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Ζοτς είναι ο “βασιλιάς” των playoffs, αφού σε 21 σειρές στην καριέρα του, έχει πανηγυρίσει 20 προκρίσεις!

Για όποιον λοιπόν, θεωρούσε ότι ο κορυφαίος τεχνικός όλων των εποχών στην Ευρώπη τα καταφέρνει μόνο με ομάδες που έχουν γερό πορτοφόλι, έρχεται ο φετινός άθλος να καταρρίψει και αυτόν τον μύθο. Η Παρτίζαν, μπορεί να έχει υψηλότερο προϋπολογισμό από τον Ολυμπιακό, αφού το αγωνιστικό της μπάτζετ αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο συγκριτικά με αυτό της Ρεάλ είναι υποπολλαπλάσιο (πάνω από 43 εκατ. ευρώ αυτό των μερένγκες).

Το βασικό ερώτημα για το αποψινό ματς είναι αν η Παρτίζαν θα επιδιώξει να… σκουπίσει τη Ρεάλ, έστω κι αν απουσιάζουν ο Ματίας Λεσόρ και ο Πάντερ, που τιμωρήθηκαν από τη Euroleague με μία και δύο αγωνιστικές αντίστοιχα. Εύλογα κάποιος μπορεί να σκεφτεί, ότι οι Σέρβοι ίσως θελήσουν να πάνε τη σειρά στα τέσσερα ματς, προκειμένου να εκτίσει ο Πάντερ και να παίξει κανονικά στον ημιτελικό του Final 4.

Ο Ομπράντοβιτς πάντως, έχει αποδείξει στην πλούσια καριέρα του ότι δεν μασάει από τέτοιου είδους διλήμματα και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά, ότι δεν πρέπει να δώσει το παραμικρό δικαίωμα στη Ρεάλ να πιστέψει στην ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του άσου κοντά στο 2,80 είναι αν μη τι άλλο προκλητικές, με βάση την εικόνα των πρώτων δύο αγώνων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι και η Ρεάλ θα έχει σημαντικές απουσίες, αφού είναι τιμωρημένοι οι Γιαμπουσέλι και Ντεκ, ανέτοιμος ο Ταβάρες, ενώ και ο Πουαριέ, προέρχεται από εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας και στο Game 2 φάνηκε ότι είναι έξω από τα νερά του.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι, ότι οι μπουκ, παρότι δίνουν αουτσάιντερ σήμερα την Παρτίζαν, προσφέρουν σε πιο χαμηλές τιμές το ενδεχόμενο να περάσει με 3-0 στο Final 4, αντί με 3-1. Η σκούπα προσφέρεται στο 2,62, ενώ το σενάριο με τη νίκη της Ρεάλ απόψε και πρόκριση για του Ομπράντοβιτς την Πέμπτη, δίνει 2.80.

Οπως και να έχει, η Παρτίζαν μέσα στην καυτή Stark Arena, όλα δείχνουν ότι θα κάνει ακόμη μία νίκη και θα τσεκάρει το εισιτήριό της για το Κάουνας, όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι στη regular season είχε συντρίψει τη Ρεάλ εντός έδρας με 104-90, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ προσέλευσης, αφού έκοψε 20.068 εισιτήρια!

EASY MEDIANETWORK
Close