Αλήθεια, τολμάτε να ποντάρετε κόντρα στον Ιβάν;

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτόν...

Ο Παναθηναϊκός πέρασε την Κυριακή από τα Γιάννινα δια πυρός και σιδήρου, αφού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είδε τέσσερις παίκτες του να τραυματίζονται. Η ουσία βέβαια είναι πως το τριφύλλι έβγαλε διπλό σε μία έδρα που παραδοσιακά δυσκολεύεται και συνήθως αφήνει βαθμούς εκεί.

Βέβαια, το γεγονός ότι τραυματίστηκαν ο Βαγιαννίδης, ο Τζούριτσιτς, ο Βέρμπιτς και ο Αϊτόρ είναι ένα πρώτο καμπανάκι για το τι περιμένει τον Παναθηναϊκό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι πράσινοι είχαν ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα το καλοκαίρι με έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια υψηλού επιπέδου, τα οποία αναπόφευκτα έφεραν και τρεις μυικούς τραυματισμούς, με πιο σοβαρό αυτόν του Βαγιαννίδη, που θα απουσιάσει για τουλάχιστον έναν μήνα με θλάση δευτέρου βαθμού.

Ο Παναθηναϊκός πέρυσι αποκλείστηκε νωρίς από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και έτσι μπόρεσε να επικεντρωθεί 100% στη μάχη του πρωταθλήματος. Φέτος όμως, το τριφύλλι θα πρέπει να διαχειριστεί και έξι επιπλέον ευρωπαϊκά ματς στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτά τα παιχνίδια είναι εκ των πραγμάτων μεγάλης έντασης και απορροφούν σημαντική ενέργεια σωματικά και ψυχολογικά, αφού θα αντιμετωπίσει αντιπάλους υψηλού επιπέδου. Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός φρόντισε φέτος να διευρύνει ποιοτικά και αριθμητικά το ρόστερ του, προκειμένου να ανταποκριθεί σε τρία ταμπλό, αν συνυπολογίσουμε και το κύπελλο.

Είναι επομένως κομβικό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μπορέσει να διατηρήσει σε εγρήγορση και σε καλή κατάσταση όλο το εύρος του ρόστερ για να βγει η χρονιά, διότι σε αντίθετη περίπτωση η φθορά που προξενεί Ευρώπη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πρωτάθλημα.

Στα Γιάννινα για παράδειγμα, είδαμε ότι ο Γιοβάνοβιτς δεν χρησιμοποίησε ούτε λεπτό τον Ρούμπεν Πέρεθ, που πέρυσι ήταν ο μετρονόμος του Παναθηναϊκού στο κέντρο, όντας ουσιαστικά αναντικατάστατος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ισπανός χαφ είναι πλέον 34 ετών και φυσικά είναι αδύνατον να παίζει ασταμάτητα, όπως συνέβη πέρυσι. Ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει σταδιακά να μάθει να αγωνίζεται και χωρίς τον πολύπειρο μέσο.

Ο Σέρβος τεχνικός των πράσινων εμπιστεύτηκε στα Γιάννινα τον Αράο και δικαιώθηκε. Ο δυναμικός Βραζιλιάνος χαφ ήταν σταθερός σε όλο το 90λεπτο. Απέφυγε τις περιττές ενέργειες, κράτησε με συνέπεια τη θέση του και μοίρασε με σιγουριά την μπάλα, χωρίς βέβαια να παίρνει ιδιαίτερο ρίσκο στις πάσες που έκανε.

Επίσης, ήταν θετικός μετά το 70’, όταν κλήθηκε να παίξει ως στόπερ, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί εύκολα το 0-1, χωρίς να δεχθεί ούτε μία καθαρή φάση από τον ΠΑΣ.

Η παρουσία του Αράο έδειξε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί σταδιακά να… απογαλακτιστεί από τον Πέρεθ, ο οποίος ήταν το βαρόμετρο των πράσινων την περσινή σεζόν, ωστόσο «έσκασε» στο τελευταίο κομμάτι των πλέι οφ με συνέπεια να πέσει η απόδοση ολόκληρης της ομάδας στα κρίσιμα ματς που έκριναν τελικά τον τίτλο.

Φέτος, ο Γιοβάνοβιτς έχει τη δυνατότητα να εναλλάσσει τον Βραζιλιάνο με τον Ισπανό χαφ και οφείλει να το κάνει, προκειμένου να «συντηρήσει» τον Πέρεθ και να τον έχει φρέσκο όταν η μπάλα καίει.

EASY MEDIANETWORK
Close