In Fernando we trust: Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Φερνάντο Σάντος

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Φερνάντο Σάντος...

Μετά τη χθεσινή ποδοσφαιρική πανδαισία με τέσσερις ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά κύπελλα περνάμε ξανά σε φάση αγωνιστικής ύφεσης, αφού τις επόμενες δύο εβδομάδες υπάρχει η διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Για την εθνική μας ομάδα βέβαια, τα επόμενα δύο παιχνίδια με Ιρλανδία στο Δουβλίνο την ερχόμενη Παρασκευή και με Ολλανδία στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 16 Οκτωβρίου είναι κυριολεκτικά όλα τα λεφτά.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ψάχνει σε αυτά τα δύο ματς έξι βαθμούς προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητές του για απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Euro.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα περιμένει τον Μάρτιο και θα προσπαθήσει μέσω των μπαράζ να επιστρέψει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά από 10 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η γαλανόλευκη κέρδισε το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας, διότι είχε τερματίσει πρώτη στον όμιλό της στο Nations League.

Πέρα όμως από το καθαρά βαθμολογικό ενδιαφέρον, οι αναμετρήσεις με Ιρλανδία και Ολλανδία θα είναι κατά κάποιο τρόπο και ένα τεστ προόδου. Είναι κοινό μυστικό πως στην ΕΠΟ υπάρχει μία σχετική δυσαρέσκεια για την άνευ όρων παράδοση της ομάδας στο Αϊντχόφεν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κυρίως για τη διαχείριση που έκανε στις κλήσεις ο Γκουστάβο Πογέτ.

Σηκώθηκε πολύ σκόνη για τη μη κλήση του Γιάννη Κωνσταντέλια, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα με τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά με το εθνόσημο στο στήθος.

Στις τελευταίες κλήσεις, ο Πογέτ επανέφερε τον μεσοεπιθετικό του ΠΑΟΚ, ωστόσο άφησε ξανά εκτός τον Τάσο Δουβίκα, παρότι σημείωσε δύο γκολ στις τελευταίες τρεις εμφανίσεις του με τη Θέλτα στη La Liga. Αντ’ αυτού, προτίμησε εκ νέου στην αποστολή τον Ταξιάρχη Φούντα, που είναι αναπληρωματικός στην Τράμπζονσπορ.

Από εκεί και πέρα, νέα πρόσωπα συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο είναι οι Διούδης, Σάλιακας και Γαλανόπουλος, ενώ συμπεριλήφθηκε και ο Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα είχε μπει ως έξτρα λύση μόνο για το ματς με το Γιβραλτάρ, διότι υποτίθεται πως είχαμε απουσίες στους χαφ λόγω καρτών (Κουρμπέλης, Μάνταλος, Σιώπης), αλλά εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι έκανε γκάφα η ΕΠΟ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός τεχνικός έχασε αρκετούς πόντους τον προηγούμενο μήνα και τα δύο παιχνίδια με Ιρλανδία και Ολλανδία ενδεχομένως κρίνουν το μέλλον του στον πάγκο της εθνικής μας.

Μα θα πει κάποιος είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε αλλαγή προπονητή, ενώ υπάρχουν μπροστά μας και τα πλέι-οφ του Μαρτίου; Η αλήθεια είναι πως στην ΕΠΟ δεν θα σκέφτονταν κάτι τέτοιο αν δεν κυκλοφορούσε ελεύθερος και ωραίος ο Φερνάντο Σάντος.

Ο πολύπειρος Πορτογάλος τεχνικός έλυσε τη συνεργασία του με την εθνική Πολωνίας τον Σεπτέμβριο και όσο παραμένει χωρίς ομάδα, τόσο το όνομά του θα παίζει δυνατά για τον πάγκο της εθνικής μας. Στην ΕΠΟ, το όνομά του, είχε πέσει ως πρόταση ακόμη και τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν δηλαδή ο Σάντος υπογράψει στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πογέτ έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2023, επομένως αν οι εμφανίσεις της Ελλάδας στα τελευταία τρία επίσημα ματς στα προκριματικά του Euro δεν προσφέρουν όραμα και ελπίδα για την επόμενη ημέρα, μόνο απίθανη δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιστροφή του Σάντος.

Άλλωστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Έει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί από τους Έλληνες και απέδειξε στην πράξη πως ήταν ο κατάλληλος τεχνικός για να διαδεχθεί τον αξεπέραστο Οτο Ρεχάγκελ. Μετά την αποχώρησή του, το 2014, η εθνική μας πήρε την κάτω βόλτα και γνώρισε ταπεινωτικές ήττες και αποκλεισμούς.

EASY MEDIANETWORK
Close