Μετά τα πρώτα μεταγραφικά χτυπήματα: Τόσο δίνει να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Μετά τα πρώτα μεταγραφικά χτυπήματα: Τόσο δίνει να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ αναχώρησε τη Δευτέρα (3/7) για το Τέχελεν της Ολλανδίας, όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Την αποστολή ωστόσο, δεν ακολούθησε ο Ινγκι Ινγκασον, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Δανίας.

Ο Ισλανδός στόπερ είχε ζητήσει να πάρει μεταγραφή και από τη στιγμή που η Μίντιλαντ κατέθεσε στον ΠΑΟΚ μία πρόταση που θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα μπόνους, ο Δικέφαλος του Βορρά δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία win-win κατάσταση, αφού ο ΠΑΟΚ θα πωλήσει έναν 30χρονο ποδοσφαιριστή σε εξαιρετική τιμή και από την άλλη ο Iceman θα υπογράψει ένα “βασιλικό” τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές που θα αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ινγκασον θεωρείται σημαντική απώλεια, δεδομένου ότι ήταν από τις κολόνες του ΠΑΟΚ εδώ και μία τετραετία, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να φοράει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Ο ΠΑΟΚ ωστόσο, κινήθηκε πολύ γρήγορα για να αντικαταστήσει τον Ισλανδό κεντρικό αμυντικό και έφερε στη Θεσσαλονίκη τον 30χρονο Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ. Μιλάμε για τον κάπτεν της εθνικής Νιγηρίας, που έχει παίξει σε δύο Μουντιάλ και έχει κάνει καριέρα σε συλλόγους όπως η Μπούρσασπορ, η Ουντινέζε, η Γουότφορντ και εσχάτως η Σαλερνιτάνα.

Επιβλητικός, βλέπει τον κόσμο από τα 191 εκατοστά, με πλούσιες παράστασεις σε δύο εκ των κορυφαίων πρωταθλήματων της Ευρώπης. Δυναμικός, κυριάρχος στο ψηλό παιχνίδι, με ηγετικά χαρακτηριστικά, αξιοπρεπή ταχύτητα για το ύψος του και αξιόπιστες μεταβιβάσεις. Έρχεται λοιπόν για να βοηθήσει τον Κουλιεράκη στο build-up που επιθυμεί ο Λουτσέσκου, καθώς πέρυσι ο ΠΑΟΚ με το δίδυμο Ινγκασον-Κουλιεράκη, περίμενε σχεδόν τα πάντα στις πρώτες μπάλες από τον 19χρονο.

Εν ολίγοις, ο Τρόοστ-Εκόνγκ είναι ένας στόπερ, ο οποίος με τα χαρακτηριστικά και το βιογραφικό που διαθέτει, μπορεί να αναβαθμίσει την άμυνα του ΠΑΟΚ και γενικότερα τη συνολική λειτουργία της ομάδας στη φάση της ανάπτυξης.

Παράλληλα, λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου να κλείσει και η μεταγραφή του Αλί Σαμάτα. Ο 30χρονος φορ από την Τανζανία, θα έρθει για να πάρει τη θέση του Νέλσον Ολιβέιρα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ.

Με τον Σαμάτα ο Δικέφαλος κάνει ουσιαστικά στροφή 180 μοιρών στη θέση του φορ. Παίρνει έναν παίκτη που δεν έχει τα σωματικά προσόντα του Ολιβέιρα και δεν μπορεί να παίξει τόσο καλά με πλάτη στο τέρμα όπως ο Πορτογάλος ή να βοηθήσει στο συνδυαστικό παιχνίδι.

Από την άλλη όμως, σε επίπεδο ταχύτητας και έκρηξης, ο Σαμάτα είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με τον Ολιβέιρα. Κατ’ αρχάς είναι ένας φορ που μπορεί με το ξεπέταγμά του να ξεπεράσει τον αντίπαλο αμυντικό. Γενικά, του αρέσει να παίζει με πρόσωπο προς την εστία και πολλές φορές βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, κινούμενος στο όριο ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Εκτελεί και με τα δύο πόδια, είναι επίσης εξαιρετικός στο κεφάλι κι αν τροφοδοτηθεί όπως πρέπει μέσα στο κουτί είναι δεδομένο πως θα προσφέρει διψήφιο αριθμό τερμάτων. Άλλωστε, ο Σαμάτα σε σύγκριση με τον Ολιβέιρα είναι πολύ πιο ανθεκτικός και στην καριέρα του έχει βγάλει σαφώς λιγότερους τραυματισμούς.

Η… έκρηξή του έγινε τη σεζόν 2018/19, όταν οδήγησε την Γκενκ στον τίτλο, στο βελικό πρωτάθλημα, σημειώνοντας 23 γκολ. Την επόμενη σεζόν πρόλαβε να βάλει άλλα επτά γκολ με τη Γκενκ στο πρώτο εξάμηνο, πριν πάρει τη μεγάλη μεταγραφή στην Αστον Βίλα. Ακολούθησε η Φενέρμπαχτσε, στην οποία δεν μπόρεσε να καθιερωθεί ως βασικός και δύο δανεισμοί σε Αντβέρπ και Γκενκ, όπου έβαλε συνολικά άλλα 11 γκολ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να αποκτήσει δύο έμπειρους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές σε άμυνα και επίθεση αντίστοιχα, που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, έστω κι αν ως ονόματα δεν προκαλούν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στον κόσμο της ομάδας.

Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των μπουκ, όπου επιμένουν να δίνουν τον ΠΑΟΚ τέταρτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο 5.50, πίσω από την ΑΕΚ (2.50), τον Ολυμπιακό (2.75) και τον Παναθηναϊκό (5.00).

EASY MEDIANETWORK
Close