In Fernando we trust: Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Φερνάντο Σάντος

In Fernando we trust: Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Φερνάντο Σάντος

Η θητεία του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της εθνικής Πολωνίας δεν μακροημέρευσε. Ο πολύπειρος Πορτογάλος τεχνικός ανέλαβε την πολωνική ομάδα στις 24 Ιανουαρίου και μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες μπήκαν οι τίτλοι τέλους.

Μετά την οδυνηρή ήττα με 2-0 από την Αλβανία στα Τίρανα, ο Σάντος είχε ραντεβού με την πολωνική ομοσπονδία και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους. Όπως αποδείχθηκε, ο Σάντος δεν κόλλησε ποτέ με τους Πολωνούς και αυτοί με τη σειρά τους δεν έδειξαν την απαραίτητη υπομονή.

Βλέποντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro 2024 και η ομάδα να συρθεί σε αγώνες μπαράζ τον Μάρτιο, αποφάσισαν τελικά να αντικαταστήσουν τον άλλοτε τεχνικό της εθνικής Πορτογαλίας και της εθνικής Ελλάδας.

Ο Σάντος έφυγε από την Πολωνία με ρεκόρ 3-0-3, έχοντας ως σημαντικότερη νίκη το φιλικό 1-0 επί της Γερμανίας. Στον προκριματικό όμιλο πάντως, άφησε την Πολωνία στην 4η θέση, στο -4 από την πρωτοπόρο Αλβανία και στο -2 από τις Τσεχία και Μολδαβία.

Πλέον, ο Σάντος κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος και ωραίος και φυσικά αυτό είναι ένα γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο στην ελληνική ομοσπονδία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σάντος είναι… δικός μας άνθρωπος. Οδήγησε την Ελλάδα στα προημιτελικά του Euro 2012 και για πρώτη φορά σε νοκ άουτ φάση στο Μουντιάλ του 2014.

Επίσης, μιλάμε για έναν προπονητή που έχει περάσει από τους πάγκους τριών μεγάλων ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) και όποτε επισκέπτεται τη χώρα μας αισθάνεται σαν το δεύτερο σπίτι του.

Μα θα πει κανείς δεν έχουμε προπονητή; Η αλήθεια είναι πως ο Γκουστάβο Πογέτ έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2023, επομένως θα κριθεί ουσιαστικά στα επόμενα τρία ματς των προκριματικών με Ιρλανδία εκτός και Ολλανδία και Γαλλία εντός. Αν ο Ουρουγουανός κάνει το… θαύμα και πετάξει εκτός τους Ολλανδούς, τότε είναι προφανές πως το συμβόλαιό του θα ανανεωθεί αυτόματα και θα είναι αυτός που θα οδηγήσει την ομάδα στο Euro 2024.

Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάμε με τον Πογέτ στα μπαράζ του Μαρτίου. Ο άλλοτε τεχνικός της ΑΕΚ έχει χάσει σημαντικούς πόντους στα μάτια της ΕΠΟ και οι δηλώσεις του Τάκη Μπαλτάκου για τις κλήσεις του στο τελευταίο παράθυρο, που σήκωσαν μπόλικη… σκόνη, υποκρύπτουν μία δυσαρέσκεια.

“Έχω κάνω συζήτηση αλλά δεν είναι ανακοινώσιμη δημόσια, είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις του προπονητή και κρίνεται από το αποτέλεσμα. Πρέπει να αφήνουμε να κάνει τις επιλογές του και κρίνεται στο τέλος, όχι κάθε μέρα. Έχω προσωπική άποψη για τις προσκλήσεις και δεν μπορώ να την πω γιατί δεν θέλω να διαταράξω το κλίμα της εθνικής ομάδας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ, “καρφώνοντας” εμμέσως πλην σαφώς τον Πογέτ.

Ο Σάντος στα 68 του χρόνια είναι ένας χορτασμένος άνθρωπος. Έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως ο προπονητής που οδήγησε την πατρίδα του στον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, με το Euro 2016, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατέκτησε με την Πορτογαλία και το Nations League το 2019.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίπτωση να βιαστεί να βρει ομάδα το επόμενο διάστημα. Το πιθανότερο είναι πως θα πάρει το χρόνο του προκειμένου να ξεκουραστεί και θα εξετάσει τις επιλογές του στο τέλος του έτους. Τότε, που μπορεί η ΕΠΟ να του χτυπήσει και επίσημα την πόρτα.

Άλλωστε, σε όλους μας έμεινε η αίσθηση ότι το 2014, όταν έφυγε με ρεκόρ 26-17-6 (!) άφησε πίσω του κάτι ανολοκλήρωτο και ότι χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία να διατηρηθεί η ομάδα μας σε υψηλό επίπεδο. Ο Σάντος απέδειξε έμπρακτα ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαδεχθεί τον ανυπέρβλητο Οτο Ρεχάγκελ και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που θα μας οδηγήσει ξανά σε ένα μεγάλο τουρνουά μετά από 10 ολόκληρα χρόνια απουσίας.

EASY MEDIANETWORK
Close