Οι νέες αποδόσεις για την κατάκτηση της Euroleague μετά το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Φαβορί και αουτσάιντερ: Τι απόδοση δίνουν σήμερα ΠΑΟ και ΟΣΦΠ για να μπουν στο Final 4 της Euroleague

Την Παρασκευή (29/12) ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της EuroLeague με τον Ολυμπιακό να κερδίζει τελικά εύκολα την Άλμπα στο Βερολίνο και τη Μονακό να συντρίβει εντός έδρας την Μπαρτσελόνα. Μία μέρα πριν, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε κάνει το καθήκον του στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, επικρατώντας άνετα με 82-65.

Οι πράσινοι έφτασαν έτσι τις τέσσερις σερί νίκες και έκλεισαν το α’ μισό της regular season με ρεκόρ 10-7 και στην 4η θέση. Πάνω από το 50% ανέβηκαν και οι ερυθρόλευκοι, οι οποίοι με τα δύο διπλά απέναντι στις ουραγούς Βιλερμπάν και Άλμπα έκλεισαν τον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου στο 9-8 και στην 8η θέση.

Αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα και πηγαίναμε κατευθείαν στα πλέι-οφ, ο Παναθηναϊκός θα είχε εξασφαλίσει πλεονέκτημα έδρας, ενώ ο Ολυμπιακός θα έμπαινε στη διαδικασία του play-in. Δηλαδή θα έπαιζε αρχικά ένα νοκ άουτ παιχνίδι με τη Μακάμπι στο Βελιγράδι, για την κατάληψη της 7ης θέσης στην τελική κατάταξη κι αν έχανε θα φιλοξενούσε στο ΣΕΦ τον νικητή του Παρτίζαν-Βαλένθια σε νοκ άουτ ματς για την 8η θέση.

Με το νέο σύστημα διεξαγωγής, για τις ομάδες που διεκδικούν την πρόκρισή τους στα πλέι-οφ, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, είναι πολύ σημαντικό να τερματίσουν στην πρώτη εξάδα της regular season για να αποφύγουν την ψυχοφθόρο διαδικασία του play-in.

Η φετινή EuroLeague βέβαια, είναι από τις πλέον απρόβλεπτες και υπάρχει ένας πρωτοφανής… συνωστισμός από τη 2η θέση, όπου φιγουράρει η Μπολόνια με 12-5, μέχρι την 11η όπου βρίσκεται η Μπασκόνια με 9-8. Αυτό συμβαίνει αφενός διότι η πρωτοπόρος Ρεάλ (16-1) έχει χάσει μόνο ένα ματς, αφετέρου γιατί οι πιο αδύναμες ομάδες (Βιλερμπάν, Αλμπα, Ζάλγκιρις), έχουν κάνει λίγες ζημιές.

Το θετικό για τα ελληνικά κλαμπ είναι ότι έκλεισαν με θετικό πρόσημο τον πρώτο γύρο, ενώ είναι φανερό ότι διατηρούν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός περιμένει ακόμη τον τραυματία Παπαπέτρου, ενώ ο Ολυμπιακός ουσιαστικά δεν έχει εντάξει ακόμη στο ροτέισον τα τελευταία μεταγραφικά του αποκτήματα, τον Πετρούσεβ και τον Μήτρου-Λονγκ.

Ειδικά ο Παναθηναϊκός, με τις τέσσερις διαδοχικές νίκες στο φινάλε του 2023 έστειλε ηχηρότατο μήνυμα για τις προθέσεις του τη φετινή σεζόν. Για να χτίσει αυτό το σερί, χρειάστηκε να κάνει κι ένα από τα μεγαλύτερα διπλά του την τελευταία τριετία, επικρατώντας μέσα στο Μονακό με το τρομερό buzzer beater τρίποντο του Γκριγκόνις.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει αυτή τη στιγμή το τρίτο καλύτερο net rating (διαφορά πόντων που βάζει και δέχεται ανά 100 κατοχές) στη λίγκα πίσω μόνο από την ασταμάτητη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι προσφέρεται μόλις στο 2.30 για να βρεθεί τον Μάιο στο Final Four του Βερολίνου.

Μόνο η Ρεάλ (1.11) και η Μπαρτσελόνα (1.90) προσφέρονται σε χαμηλότερη απόδοση από το τριφύλλι. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός, που ήταν παρών στα δύο προηγούμενα Final Four, δίνει 3.25 για να βρεθεί και σε τρίτο διαδοχικό. Πέρα δηλαδή από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό, είναι επίσης πίσω από τις Μονακό, Βίρτους Μπολόνια και Φενέρμπαχτσε.

EASY MEDIANETWORK
Close