Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας: Ο πολιτικός- έκπληξη που είναι το φαβορί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Το κόλπο γκρόσο της δεκαετίας: Τι ποσοστό δίνει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου επεφύλασσαν αν μη τι άλλο έναν πολιτικό σεισμό στη χώρα, αφού κανείς δεν περίμενε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με 20 μονάδες διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έφτανε μία ανάσα από την αυτοδυναμία, με το σύστημα της απλής αναλογικής! Ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του, παραδέχθηκε πως το εκλογικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες που υπήρχαν στην Πειραιώς.

Με αέρα στα πανιά της, από το σχεδόν 41% που έλαβε στις πρώτες εκλογές, η «γαλάζια» παράταξη όπως ήταν αναμενόμενο επίσπευσε τις διαδικασίες, προκειμένου να οδηγηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε δεύτερες κάλπες, αυτή τη φορά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπου το πρώτο κόμμα θα λάβει και μπόνους εδρών.

Η ΝΔ εξ αρχής επικοινώνησε ότι στοχεύει στην αυτοδυναμία, υπογραμμίζοντας πως δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασιών. Το αφήγημα του πρωθυπουργού, ότι στις πρώτες εκλογές επιλέγουμε ποιον θα μας κυβερνήσει και στις δεύτερες με ποιον τρόπο, αποδείχθηκε πολύ πιο καθαρό απ’ όσα ισχυρίζονταν η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιπροτείνοντας μία ευρεία κεντροαριστερή συμμαχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να πείσει ότι έχει μία ισχυρή κυβερνητική αντιπρόταση, διότι όσα ανοίγματα κι αν έκανε για συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, στο ΜΕΡΑ 25 και στο ΚΚΕ έπεσαν στο κενό. Στην Κουμουνδούρου βλέποντας ότι δεν υπάρχει διάθεση προγραμματικής σύγκλισης από τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, αποφάσισαν τελικά να παίξουν το χαρτί της ευθείας επίθεσης στη ΝΔ. Οι διαφημίσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν περισσότερο «μαύρο» χρώμα και πολύ λιγότερο αναφέρονταν στο πώς οραματίζεται η προοδευτική παράταξη την επόμενη τετραετία, την Ελλάδα.

Αυτό εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δεν δούλεψε. Ουκ ολίγα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχημάτιζαν στα τηλεοπτικά πάνελ ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου και έκαναν λόγο για… μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες όπως φάνηκε υπερεκτιμούσαν τελικά την εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού την έδιναν σταθερά πάνω από το 26-27%.

Στην πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία εκλογική κατάρρευση, αφού συγκριτικά με το 2019 έχασε περίπου 600.000 ψηφοφόρους και υποχώρησε πάνω από 11 ποσοστιαίες μονάδες! Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό το αποτέλεσμα βύθισε σε προβληματισμό την Κουμουνδούρου και άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ βελτίωσε κατά 3,5 μονάδες το ποσοστό του, κέρδισε πάνω από 200.000 ψήφους και βλέπει πλέον ότι μπορεί να ανακτήσει τα πρωτεία στον κεντροαριστερό χώρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στις πρώτες δηλώσεις του έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα για την επόμενη μέρα. «Εμείς είμαστε ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χορηγός της…», είπε μεταξύ άλλων, θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει ολομέτωπη με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να επιτείνουν την εσωστρέφεια στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου. Σε πρώτη φάση, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές μπορούν να πλησιάσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 15%, επαναπατρίζοντας κι άλλους ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ βγήκε δεύτερο κόμμα σε έξι περιφέρειες (Δράμα, Κιλκίς, Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος), μαρτυράει μία ανατροπή σκηνικού στον κεντροαριστερό χώρο. Εκεί που χωλαίνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ είναι στα αστικά κέντρα. Ειδικά στην Αττική, βγήκε τέταρτο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ, στις περιφέρειες της Α’ Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Βορείου Τομέα, του Νοτίου Τομέα και του Δυτικού Τομέα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι τουλάχιστον τρίτο κόμμα στην Αττική για να μπορέσει να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση την 25η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, οι στοιχηματικές αποδόσεις αναμένονται πολύ διαφορετικές αυτή τη φορά. Πριν τις εκλογές του Μαΐου, οι μπουκ έδιναν το βασικό line για τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις 18,5 μονάδες και τώρα, μάλλον δεν θα ξεπεράσει τις 5 με 6!

Δεν αποκλείεται μάλιστα, όσο εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος και βγαίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, αυτό το line να υποχωρήσει κι άλλο, ειδικά αν τα ευρήματα δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτη φάση, το να βγει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να κινηθεί σε μία απόδοση κοντά στο 4.00, ωστόσο είναι προφανές πως η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη παρουσιάζει ανοδική δυναμική, τη στιγμή που αυτή του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί ακόμη να καταλάβει τι έφταιξε για την εκλογική της κατάρρευση.

EASY MEDIANETWORK
Close