Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν έξω ποτέ: Τι βλέπουν οι στοιχηματικές στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν έξω ποτέ: Τι βλέπουν οι στοιχηματικές στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής

Αδιαμφισβήτητα το μεγάλο γεγονός της Κυριακής είναι οι βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες μετά από 34 χρόνια που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Φυσικά, πρόκειται για την κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας, από την οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας μας την επόμενη τετραετία, έστω κι αν στο ορίζοντα διαφαίνεται και δεύτερη εκλογική διαδικασία, αφού στην Ελλάδα δεν ευδοκιμεί κουλτούρα συνεργασιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενέτειναν το σκηνικό πόλωσης όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, με στόχο να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ακροατήρια τους. Πόνταραν ως συνήθως στον φόβο και όχι στην ελπίδα, προτάσσοντας το μη χείρον βέλτιστον.

Κλασικά λοιπόν, τα προεκλογικά συνθήματα είχαν ως επίκεντρο το πόσο ακατάλληλος είναι ο απέναντι και όχι το τι προτείνουμε “εμείς” για την επόμενη μέρα. Η παρέλαση λοιπόν των υποψηφίων βουλευτών από τα τηλεοπτικά κανάλια εξελίχθηκε για ακόμη μία φορά σε ένα… σόου κοκορομαχιών και αλληλοκατηγοριών για το ποιος είναι πιο επικίνδυνος εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία αυτοπροτείνεται ως η μόνη σταθερή κυβερνητική επιλογή και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις φαίνεται πως έχει ξεπεράσει το δημοσκοπικό σοκ που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της GPO για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,4% στην πρόθεση ψήφου και φτάνει μέχρι και το 37,2% στην εκτίμηση ψήφου.

Αλλά και η έρευνα της Prorata για την “Εφημερίδα των Συντακτών”, στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος δίνει στη ΝΔ από 32,1% έως 37,9%. Εν ολίγοις δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις, για δύο εκ δια μέτρου αντίθετης πολιτικής ταυτότητας έντυπα, δίνουν ως πάνω όριο στη ΝΔ ποσοστό άνω του 37%!

Οι στοιχηματικές εταιρίες πάντως, οι οποίες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ούτε έχουν κανέναν λόγο να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα, είναι πολύ πιο φειδωλές σχετικά με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι πιθανότατα θα ξεπεράσει το 34,25%, αφού προσφέρουν το Over σε τιμές 1,55, ωστόσο δίνουν 50-50 πιθανότητες για το αν θα υπερβεί το 34,75%, προσφέροντας στο 1,87 τόσο το Over όσο και το Under.

Μάλιστα, υπάρχει και τρίτο εναλλακτικό line, στο 35,25%, όπου το Over της ΝΔ φτάνει σε απόδοση 2,15, είναι δηλαδή αουτσάιντερ. Εν ολίγοις οι μπουκ προβλέπουν ότι θα είναι μία μικρή υπέρβαση για τη “γαλάζια” παράταξη αν καταφέρει να ξεπεράσει το 35,25%. Σε κάθε περίπτωση δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση ποσοστά γύρω από το 37%.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτάσσει μία προοδευτική συμμαχία, κάνοντας άνοιγμα στα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, συγκεντρώνει 30,4% στην εκτίμηση ψήφου της GPO. Με τη σειρά της, η Prorata εκτιμάει ότι η εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί από το 27,2% έως το 32,8%.

Στα όρια που δίνει η Prorata, στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο, μικρό είναι η αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα να αγγίξει το πάνω όριο της και η κυβερνητική να κινηθεί κοντά στο δικό της χαμηλό.

Σύμφωνα με τους μπουκ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβεί το 30%, αφού το Over του στο συγκεκριμένο line είναι φαβορί στο 1,55. Ελαφρώς φαβορί δίνεται και το Over 30,5%, στο 1,70, επομένως οι στοιχηματικές βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει προς το 31,0%, ωστόσο εκεί φαίνεται πως δυσκολεύουν τα πράγματα. Το Over 31% της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αουτσάιντερ σε τιμές διπλασιασμού.

Τέλος σε ό,τι αφορά στη διαφορά των δύο κομμάτων, τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ψαλίδα μπορεί να ανοίξει ακόμη και πάνω από το 6%! Κάτι τέτοιο πάντως δεν συμφωνεί με τις στοιχηματικές αποδόσεις, αφού το βασικό χάντικαπ αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο κομμάτων είναι στο 4,75%.

Αν παρατηρήσουμε τις αποδόσεις, οι μπουκ θεωρούν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής με διαφορά άνω του 4,5% (1,65 δίνει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο) χωρίς όμως η ψαλίδα να ξεπεράσει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Το σενάριο να ξεπεράσει το 5% η διαφορά των δύο κομμάτων εξουσίας, υπέρ της ΝΔ, προσφέρεται στο 2,15, θεωρείται δηλαδή αουτσάιντερ.

EASY MEDIANETWORK
Close