Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας: Ο πολιτικός- έκπληξη που είναι το φαβορί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας: Ο πολιτικός- έκπληξη που είναι το φαβορί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, άνοιξε τα χαρτιά του στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Alpha για το χρόνο των εκλογών, αποκαλύπτοντας πως αυτές θα γίνουν τον Μάιο.

Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 21η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η 28η. Παρότι λοιπόν, ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί επίσημα εκλογές, έχουμε ήδη περάσει σε προεκλογική περίοδο και φυσικά το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, επομένως δεν υφίσταται σενάριο αυτοδυναμίας. Η Νέα Δημοκρατία στόχευε σε μία καθαρή νίκη την πρώτη Κυριακή για να “κυνηγήσει” την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά ωστόσο την τραγωδία στα Τέμπη, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει αισθητά. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με τελείως διαφορετική ατζέντα και με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρις στιγμής, ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ απομακρύνεται.

Αυτό σημαίνει εν ολίγοις, ότι θα πρέπει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να κάτσουν στο τραπέζι για να προκύψει προγραμματική σύγκλιση και μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σε αυτό το σενάριο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο.

Είτε πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος πιθανός κυβερνητικός εταίρος φαντάζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει θα ασκήσει και τελείως διαφορετική επιρροή την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, τόνισε πως ένα ισχυρό εκλογικά ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να ζητήσει κρίσιμα υπουργεία και να θέσει τους δικούς του όρους σε ό,τι αφορά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του, ότι θα συζητήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό, υπό τον όρο ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να παίξει κεντρικό ρόλο και να εγείρει τέτοιες αξιώσεις, θα πρέπει το εκλογικό του ποσοστό να κινηθεί σε επίπεδα άνω του 12%.

Προς το παρόν, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει διαρρεύσει κανένα όνομα αναφορικά με το ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, διέψευσε τα σενάρια αναφορικά με πρόσωπα εκτός πολιτικής σκηνής, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Αντίθετα, τόνισε πως πρωθυπουργός θα πρέπει είναι πολιτικό πρόσωπο, κάτι που πυροδότησε ξανά σενάρια αναφορικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται, ότι και τον Φεβρουάριο είχε διακινηθεί τέτοιου είδους φημολογία, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σχολιάζει ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί μίας κυβέρνησης “ειδικού σκοπού”, άλλα είχε αφήσει ορθάνοιχτη την πόρτα να είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση που θα έχει τη δεδηλωμένη και την εμπιστοσύνη της Βουλής.

EASY MEDIANETWORK
Close