Κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες απέμειναν για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται αν μη τι άλλο δεδομένη.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι στοιχηματικές εταιρίες δεν έχουν ανοίξει καν αγορά για ποιο κόμμα θα τερματίσει πρώτο στις δεύτερες κάλπες, αντίθετα προσφέρουν αποδόσεις για το ποιο κόμμα θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους μετά τη ΝΔ.

Παρόλα αυτά, στην Πειραιώς δεν επικρατεί κανένας εφησυχασμός. Αντίθετα, ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου, μετά από μία συντριπτική νίκη ή ακόμη και της αποχής, δεδομένου ότι μπήκαμε πλέον στην καλοκαιρινή περίοδο.

Όλα τα «γαλάζια» στελέχη, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, είτε σε περιοδείες ανά την Ελλάδα, είτε σε τηλεοπτικά πάνελ, υπενθυμίζουν ότι η κάλπη θα είναι ξανά άδεια και ότι μία αυτοδύναμη ΝΔ είναι ουσιαστικά η μοναδική κυβερνητική πρόταση.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με «μικροκομματίδια», όπως χαρακτηριστικά τα ανέφερε, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, σαν την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Τόνισε εξάλλου, πως η ΝΔ θα μπορούσε να συμπλεύσει με το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβερνητική συνεργασία, δεδομένου ότι υπάρχουν κοινά σημεία στα προγράμματα των δύο κομμάτων, ωστόσο από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει εκ των προτέρων κάτι τέτοιο, δήλωσε ευθαρσώς ότι αν η «γαλάζια» παράταξη δεν πάρει ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας την 25η Ιουνίου, τότε είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν και τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο!

Η αλήθεια είναι πως αν οι εκλογές του Μαΐου είχαν διεξαχθεί με την ενισχυμένη αναλογική, τώρα η ΝΔ θα είχε ήδη σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με 171 βουλευτές, χάρη στο 40,79% που συγκέντρωσε. Τα δεδομένα ωστόσο τον Ιούνιο αναμένονται πολύ διαφορετικά, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η νέα Βουλή αναμένεται να είναι επτακομματική και όχι πεντακομματική, αφού τόσο η Πλεύση Ελευθερίας, όσο και η Νίκη έχουν αναπτύξει δυναμική εμφανώς άνω του 3%!

Σημειώνεται, ότι όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων, που μένουν εκτός αυτής, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Στη Νέα Δημοκρατία λοιπόν, τονίζουν πως είναι απαραίτητο να λάβουν ξανά ένα ποσοστό άνω του 40% για να πάρουν όλο το μπόνους του πρώτου κόμματος, δηλαδή και τις 50 έδρες.

Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπικές έρευνες, δείχνουν ότι η ΝΔ, όχι μόνο διατηρεί τις δυνάμεις της, αλλά τις αυξάνει και κατάτι. Στην εκτίμηση ψήφου της GPO συγκεντρώνει 41,1%, σε αυτή της Metron Analysis φτάνει στο 41%, ενώ η Marc τοποθετεί την κεντροδεξιά παράταξη στο 41,2%.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι οι μπουκ έχουν ανεβάσει το βασικό line για το ποσοστό της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, στο 41,5%. Μάλιστα, προσφέρουν το Over σε τιμές φαβορί, στο 1,70, εκτιμώντας ουσιαστικά ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει άνετα την αυτοδυναμία και μάλιστα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

EASY MEDIANETWORK
Close