Νικητής εκλογών 2023: Οι στοιχηματικές εκθέτουν τις δημοσκοπήσεις…

Νικητής εκλογών 2023: Οι στοιχηματικές εκθέτουν τις δημοσκοπήσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι εκλογές με απλή αναλογική θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου και ότι αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού βγήκαν και οι πρώτες επίσημες αποδόσεις από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα για τις βουλευτικές εκλογές 2023.

Όπως αναμένονταν, καθαρό φαβορί για την πρωτιά στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι η Νέα Δημοκρατία σε τιμές που κυμαίνονται από το 1.10 ως το 1.25. Αντίθετα, το ενδεχόμενο να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές τιμάται από το 3.50 ως το 5.50. Η αλήθεια είναι πως οι αποδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη απόκλιση στις στοιχηματικές εταιρίες, δείγμα ότι το τοπίο είναι ακόμη πολύ ρευστό.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το πού κυμαίνεται το χάντικαπ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι μπουκ βλέπουν τη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κοντά στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, υπάρχει στοιχηματική εταιρία που δίνει το βασικό line στις 2,75 μονάδες.

Εν ολίγοις, οι μπουκ εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εκτιμούν ότι η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία κατά γενική ομολογία άλλαξε εντελώς το πολιτικό σκηνικό, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν διαφορές οι οποίες μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας.

Για παράδειγμα, η Metron Analysis διενέργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του MEGA και παρότι κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4% στο κυβερνών κόμμα, παρουσιάζει την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο 5,8%. Συγκεκριμένα, η έρευνα της Metron Analysis δίνει πρόθεση ψήφου στο 26,3% στη ΝΔ και στο 20,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, η εταιρία Pulse, που έτρεξε δημοσκόπηση για τον ΣΚΑΪ, δίνει 28,5% στη ΝΔ και 25% στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η διαφορά βρίσκεται στο 3,5%. Για τον ANT1, διενέργησε δημοσκόπηση η MARC και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά στις ερχόμενες εκλογές ανέρχεται στο 4,6% (29,6% η ΝΔ, 25% ο ΣΥΡΙΖΑ). Τις τέσσερις μονάδες αγγίζει η διαφορά και στη δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 29,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,6%.

Η σφυγμομέτρηση που βρίσκεται πιο κοντά στις τιμές των στοιχηματικών εταιριών είναι αυτή της MRB για λογαριασμό του OPEN, καθώς εδώ η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου μεταξύ της ΝΔ (30,4%) και του ΣΥΡΙΖΑ (27,2%) βρίσκεται στο 3,2%.

Συμπερασματικά, όλες οι μετρήσεις παρουσιάζουν μία εμφανή δημοσκοπική κάμψη της Νέας Δημοκρατίας, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο δεν βλέπουν να επωφελείται από αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια παρουσιάζουν διαφορές ακόμη και πάνω από τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που οι μπουκ άνοιξαν το βασικό χάντικαπ μαξ στις τρεις!

EASY MEDIANETWORK
Close