Με απόδοση 2.15: Ο στόχος που αν τον πιάσει ο Κυριάκος «βγάζει» αυτοδυναμία

Με απόδοση 2.15: Ο στόχος που αν τον πιάσει ο Κυριάκος «βγάζει» αυτοδυναμία

Κάτι περισσότερο από ένας μήνας απέμεινε μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα και φυσικά όσο πλησιάζουν οι κάλπες, τόσο θα αυξάνεται το πολιτικό θερμόμετρο.

Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 46,2% και παράλληλα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής να φτάσει το 8%, όπως συνέβη και στις εκλογές του 2019.

Προφανώς, το συγκεκριμένο σενάριο είναι ουτοπικό, διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία, που φαίνεται ότι προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό κοντά στο 30%.

Όπως έχει άλλωστε υπογραμμίσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες εκλογές ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και στις δεύτερες εκλογές τον τρόπο με το οποίο θα το κάνει αυτό. Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός προεξοφλεί ότι θα στηθούν και δεύτερες κάλπες, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, με ενισχυμένη αναλογική, διότι με τα τωρινά δεδομένα μοιάζει απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ούτως ή άλλως, στο πολιτικό μας σύστημα δεν ευδοκιμεί κουλτούρα συνεργασιών και η ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως θα παίξει το χαρτί της “αστάθειας”, υποστηρίζοντας πως για το καλό της χώρας είναι απαραίτητο να προκύψει μία αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση. Εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που φαντάζει ως ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος αρνείται κατηγορηματικά να συνεργαστεί σε ένα σχήμα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά αυτή η κόκκινη γραμμή αποκλείει εξ ορισμού το σενάριο σύγκλισης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και στην περίπτωση που πρώτο κόμμα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ “απορρίπτει” και τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι αλήθεια, πως μέχρι την τραγωδία των Τεμπών, το κυβερνών κόμμα είχε έναν ξεκάθαρο αέρα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι χειρίστηκε ουκ ολίγες καυτές πατάτες κατά τη διάρκεια της τετραετίας, όπως η πανδημία του κορονοϊού, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία και το μεταναστευτικό.

Παρόλα αυτά, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα το πολιτικό σκηνικό άλλαξε και πλέον ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι αυτονόητος για τη ΝΔ. Στην Πειραιώς πάντως κρίνουν πως σταδιακά έχουν αρχίσει να ανακτούν μέρος των χαμένων δυνάμεών τους και ειδικά μετά το Πάσχα, η ανάκαμψη θα είναι είναι πιο αισθητή, με τον κόσμο να έχει χαλαρώσει από την παραδοσιακή πασχαλινή έξοδο.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού υπολογίζει πως αν η ΝΔ κερδίσει με καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε θα μπορέσει στις δεύτερες εκλογές να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Μετά τις πρώτες κάλπες θα φανεί στην πράξη ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διάθεση για συνεργασία. Θα οδηγηθούμε λοιπόν ξανά σε εκλογές, όπου εκεί θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη πόλωση και αρκετοί πολίτες θα επιλέξουν να στραφούν σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για να αποφευχθεί το σενάριο της ακυβερνησίας και των τρίτων εκλογών.

Με βάση λοιπόν τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, αν η ΝΔ κόψει πρώτη το νήμα την 21η Μαΐου, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό πέριξ του 33%, θα μπορέσει στις 2 Ιουλίου να ξεπεράσει το 37% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, στην ενισχυμένη αναλογική, όπου υπάρχει και το μπόνους εδρών, μπορεί να θεωρηθεί αρκετά ασφαλές ένα ποσοστό άνω του 37,5% για να πάρει το πρώτο κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία.

Το κλειδί λοιπόν, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να… ξεκλειδώσει το γρίφο της αυτοδυναμίας, είναι να πάρει τουλάχιστον 33% στις πρώτες κάλπες. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο προσφέρεται σε απόδοση 2.15, καθώς το βασικό line για το ποσοστό της ΝΔ έχει τεθεί στο 32,75%. Άρα όποιος παίξει Over το κυβερνών κόμμα, θα διπλασιάσει τα λεφτά του, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Πειραιώς.

Σημειώνεται, ότι στην τελευταία δημοσκοπική έρευνα της Pulse, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η ΝΔ βρίσκεται στο 31% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Η συγκεκριμένη εταιρία προχώρησε και σε εκτίμηση ψήφου, ενσωματώνοντας αναλογικά τους αναποφάσιστους. Με βάση αυτή την κατανομή η ΝΔ ανέρχεται στο 35% (!) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,5%. Αντίστοιχα, η Metron Analysis, στη δική της δημοσκόπηση για το MEGA, τοποθετεί τη ΝΔ στο 32,5% στην εκτίμηση ψήφου, πολύ κοντά δηλαδή και αυτή στο βασικό όριο, που έχει θέσει το κυβερνών κόμμα.

EASY MEDIANETWORK
Close