Ο ΣΥΡΙΖΑ από την Κυριακή το βράδυ πέρασε σε μία νέα εποχή. Αυτή του Στέφανου Κασσελάκη. Ο επιχειρηματίας που πριν λίγους μήνες έκανε την εμφάνισή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ως εκπρόσωπος της ομογένειας με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, είναι αυτός που θα ηγηθεί στο εξής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η νίκη του επί της Έφης Αχτσιόγλου στον δεύτερο γύρο δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς φάνηκε από τον πρώτο γύρο ότι είχε οικοδομήσει μία σοβαρή διαφορά. Πλέον, το βασικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο Κασσελάκης να… διαταράξει τις πολιτικές ισορροπίες και να ανατρέψει την παντοδυναμία της ΝΔ, κερδίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βέβαια, για να φτάσει μέχρι εκεί, θα πρέπει πρώτα να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο, κάτι που στην παρούσα φάση μόνο εύκολο δεν θεωρείται και εν συνεχεία να αποδείξει στους επικριτές του, εντός κι εκτός κόμματος, ότι δεν είναι μόνο εικόνα, αλλά έχει και ουσιαστικό πολιτικό λόγο.
Σε αντίθεση με την Έφη Αχτσιόγλου που έχει σαφές πολιτικό ιστορικό, ο Κασσελάκης έσκασε στον πολιτικό βίο της χώρας σχεδόν ουρανοκατέβατα. Θα πρέπει λοιπόν να κάνει μεγάλο αγώνα για να αποδείξει πως έχει το πολιτικό υπόβαθρο για να ανταποκριθεί σε έναν τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο, όπως αυτός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα που όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω του οφείλει να είναι πολύ πιο προσεκτικός και διαβασμένος στις δημόσιες τοποθετήσεις του, διότι δηλώσεις όπως αυτές για την Κύπρο, αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης προκειμένου να τον… στήσει στον τοίχο, αλλά και αφορμές για εσωκομματική αντιπολίτευση.
Οι πιο… ψύχραιμοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κρατούν προς το παρόν στάση αναμονής, τονίζοντας ότι ο Κασσελάκης είναι προς ώρας άγνωστος Χ και θα φανεί εν καιρώ αν θα μπορέσει να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Υπάρχουν βέβαια και στελέχη όπως ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, που έσπευσαν να… ειρωνευτούν το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του, γράφοντας χαρακτηριστικά στα social media: «Εξέλεξαν για αρχηγό τους έναν άνθρωπο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν απολύτως αγώνα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί τους σε καμία πορεία, δεν ξέρει κανέναν απολύτως από τους ήρωες τους, δεν έχει δώσει καμία απολύτως μάχη για τις ιδέες τους. Για να μιλάμε με ειλικρίνεια τα media που τόσο επικρίνετε σας πήραν τον Σύριζα μέσα από τα χέρια σας… Καλή επιτυχία στο νέο σας Πρόεδρο λοιπόν…».
Εξίσου οξύς ήταν και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος πριν εκλεγεί ο Κασσελάκης, είχε δηλώσει ότι τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα λύσει «ένας υποψήφιος με όψη Μητσοτάκη, αλλά με ψυχή Πολάκη»!
Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματίσει ξανά σοβαρή κυβερνητική αντιπρόταση, αφού πρώτα «γειωθεί» με την κοινωνία, έρθει δηλαδή σε επαφή με τα προβλήματά της και προτείνει πολιτικές προς όφελός της. Η μηδενιστική κριτική ή τα ωραία και γενικόλογα συνθήματα προσφέρουν μόνο εφήμερο κέρδος.
Ο Κασσελάκης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μπει στο βάθος της πολιτικής ουσίας και κυρίως να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στη Βουλή, προκειμένου να αναμετρηθεί κατά μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αντίθεση περίπτωση, η ΝΔ είναι δεδομένο πως θα τον κατηγορήσει για… πολιτικό influencer, ο οποίος παίζει «κρυφτούλι» για να μην έρθει αντιμέτωπος με τον Πρωθυπουργό.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτή τη στιγμή το ρεύμα του Κασσελάκη, ωστόσο αντιπολίτευση με ολιγόλεπτα προσεγμένα βίντεο δεν γίνεται. Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βγει μπροστά και να δείξει στην πράξη αν μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη.
Οι μπουκ δεν βιάζονται και περιμένουν να δουν ποιο είναι το πραγματικό αντίκτυπο της εκλογής Κασσελάκη στην κοινωνία και κατά πόσο θα μπορέσει να προσελκύσει ψηφοφόρους από το αριστερό και το κεντρώο ακροατήριο. Στη ΝΔ πάντως θεωρούν ότι πολύ σύντομα ο παραδοσιακός τους αντίπαλος θα είναι ξανά το ΠΑΣΟΚ με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις επόμενες εκλογές.
Φυσικά, στο υποθετικό σενάριο ότι είχαμε μπροστά ματς βουλευτικές εκλογές και έβγαιναν αποδόσεις νικητή, ο Μητσοτάκης θα έπαιζε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι το κράτος πιάστηκε ξανά ανοχύρωτο μπροστά σε πυρκαγιές (Δαδιά), πλημμύρες (Καρδίτσα/Βόλος) και φονικά δυστυχήματα (Τέμπη/Πύλος).