Εκλογές 2023: Το φαβορί των στοιχηματικών για να αναλάβει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Εκλογές 2023: Το φαβορί των στοιχηματικών για να αναλάβει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την στρατηγική που έχει επιλέξει προεκλογικά, έχει αν μη τι άλλο καταφέρει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστή των εξελίξεων και κεντρικό πολιτικό παίκτη την επομένη των εκλογών. Με την αυτοδυναμία να θεωρείται πλέον δύσκολος στόχος, μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, όλοι πλέον συζητούν για τον “άγνωστο Χ” που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν θέσει τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ να λάβει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις πρώτες εκλογές, που θα ξεπερνάει το 12%, προκειμένου να έχει ισχυρή λαϊκή εντολή. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι για να μπουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλη εκλογική διαφορά από το πρώτο κόμμα, διότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Δεύτερον, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, όπου η εκπροσώπηση των κομμάτων θα είναι αναλογικότερη. Διότι αν στηθούν δεύτερες κάλπες, τότε το πρώτο κόμμα θα πάρει το έξτρα μπόνους και η κοινοβουλευτική του δύναμη θα είναι σαφώς μεγαλύτερη. Συν τοις άλλοις, με το μπόνους αυξάνεται η πιθανότητα της αυτοδυναμίας, ενώ στις δεύτερες εκλογές, υπό τον φόβο της ακυβερνησίας, υπάρχει πάντα και ο φόβος το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ να συμπιεστεί.
Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αυτονόητο ότι για να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία, θα πρέπει να προκύψει μία προγραμματική συμφωνία, επί των κρίσιμων θεμάτων.

Τέταρτον και πιο βασικό είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προεκλογικά, απορρίπτει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, είτε αυτό είναι η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κυβέρνησης να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μία περίπτωση ή ο Αλέξης Τσίπρας στην άλλη.

Και εδώ λοιπόν έρχεται το πιο κρίσιμο ερώτημα. Ποιο είναι τελικά αυτό το πρόσωπο που μπορεί να προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό τη χώρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, επομένως αυτόματα έκλεισε σημαντικά τη βεντάλια των πιθανών επιλογών. Προφανώς μιλάμε για πρόσωπο είτε της κεντροαριστεράς, είτε της κεντροδεξιάς.

Το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και συζητείται πιο δυνατά αυτή τη στιγμή είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. “Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτή την πόρτα.

Άλλα ονόματα τα οποία έχουν αναφερθεί είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και δύο ισχυρών κυριών, αυτά της Άννας Διαμαντοπούλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Στα στοιχηματικά γραφεία πάντως, αυτή τη στιγμή, πρώτο φαβορί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, θεωρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εφόσον βέβαια γίνει δεκτό κάτι τέτοιο από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο ενός προσώπου έκπληξη, το οποίο ακόμη δεν έχει ακουστεί.

Η αλήθεια πάντως είναι, ότι σε περίπτωση που η ΝΔ πάρει το υψηλότερο ποσοστό στις πρώτες εκλογές, όπως διαφαίνεται με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει απίθανο να συμφωνήσει στις προϋποθέσεις που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, εφόσον βέβαια βγαίνουν τα κουκιά και τα δύο κόμματα αθροίζουν ένα ποσοστό πάνω από το 46%.

“Στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός”, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε δηκτικά την τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη: “Δεν τον έχω ακούσει να μιλά για πολιτικές αλλά για τα πρόσωπα. Δηλαδή το μόνο πρόβλημά του στην πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, είναι ο Μητσοτάκης; Όχι η πολιτική του;”

Όπως και να έχει, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κομβικό παράγοντα του πολιτικού σκηνικού, δεδομένου μάλιστα ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση) δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Παρόλα αυτά, μένει να φανεί και στην πράξη, αν όλο αυτό το μυστήριο γύρω από το όνομα του πρωθυπουργού θα βρει ευήκοα ώτα στο κεντροαριστερό ακροατήριο, ή θα κυριαρχήσει η λογική ότι το ΠΑΣΟΚ απλά βάζει προσχώματα στην εξεύρεση μίας σταθερής κυβερνητικής λύσης, με συνέπεια αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κάλπη.

EASY MEDIANETWORK
Close