Δήμαρχος Αθηναίων: Αδιανόητο ποσοστό Μπακογιάννη...

Δήμαρχος Αθηναίων: Αδιανόητο ποσοστό Μπακογιάννη...

Η προεκλογική περίοδος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μοιραία έχει κινηθεί σε πολύ ήπιους τόνους μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι την επικαιρότητα μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα οι φονικές φωτιές στον Έβρο, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσο όμως πλησιάζουμε προς την πρώτη Κυριακή (8/10), είναι δεδομένο πως σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τόνοι και να περνούν σε… δεύτερη μοίρα τα αποκαΐδια και η βιβλική καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο.

Σημειώνεται, ότι συγκριτικά με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι πρότινος για τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας και τον αυτοδιοικητικών αρχών, φέτος υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Είτε για το δήμο, είτε για την περιφέρεια, νικητής θα αναδεικνύεται από την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% και όχι άνω του 50% που ίσχυε μέχρι το 2019.

Αυτό σημαίνει, ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα οδηγηθούν σαφώς λιγότεροι δήμοι και περιφέρειες σε δεύτερο γύρο, μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Επίσης, επιστρέφουμε στην πενταετή θητεία των αιρετών αρχόντων, όπως ακριβώς ίσχυε και την περίοδο 2014-2019.

Παραδοσιακά, ο δήμος που συγκεντρώνει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διαμορφώνει πολιτικό κλίμα είναι αυτός των Αθηνών. Μέχρι και το καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή συσχετισμών λόγω Νίκου Παππά. Ο δημοφιλής μπασκετμπολίστας εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο και μάλιστα ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε στηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά του.

Εν συνεχεία όμως ακολούθησε η διπλή συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, επομένως άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα, η δημοτική παράταση “Ανοιχτή Πόλη”, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στην πρόθεση του Νίκου Παππά να δημιουργήσει μία δική του παράταξη, με πρόσωπα της επιλογής του και έτσι ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού ανέκρουσε πρύμναν.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το χρίσμα σε ένα “σκληρό” κομματικό του στέλεχος, τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος όμως όπως φαίνεται από τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να απειλήσει τον νυν δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τις πρώτες τιμές που έχουν κυκλοφορήσει, το ενδεχόμενο ο “γαλάζιος” υποψήφιος να ανανεώσει τη θητεία του προσφέρεται στο 1,005! Δηλαδή ακόμη και 100 ευρώ να παίξεις στην επανεκλογή του Μπακογιάννη, θα έχεις κέρδος 50 λεπτά… Αντίθετα, ο Ζαχαριάδης παίζει στο 10,00, ο “εκλεκτός” του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας στο 15,00, ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης στο 25,00 και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός στο 35,00.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις παραπάνω αποδόσεις, παρά το φιάσκο με τον Μεγάλο Περίπατο, την ανύπαρκτη βελτίωση του κυκλοφοριακού και τις κατηγορίες εκ μέρους της αντιπολίτευσης για “αποσπασματικά έργα βιτρίνας”, ο Μπακογιάννης όχι μόνο είναι ακλόνητο φαβορί, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει αντίπαλο.

Ουσιαστικά, το βασικό ερώτημα για το δήμο Αθηναίων είναι αν θα επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ή θα πάμε σε δεύτερο γύρο. Το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει πάνω από 43% την πρώτη Κυριακή προσφέρεται στο 2,15, ενώ το σενάριο να στηθούν και δεύτερες κάλπες δίνεται στο 1,65. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2019, ο Κώστας Μπακογιάννης είχε συγκεντρώσει το 42,65% των ψήφων την πρώτη Κυριακή και εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων τη δεύτερη Κυριακή με 65,25%, έχοντας απέναντί του τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.

EASY MEDIANETWORK
Close